You are here
Home > Kert >

Botanicactus

Botanicactus Mallorca

Többméteres yuccákból erdő? Élénken zöldellő cikász pálma mező? Számos fajtájú kaktusz-óriások? Mindez valóság! A Baleár szigetek legnagyobbik tagján, Mallorcán létezik egy botanikus kert (Botanicactus néven), ahol megtalálhatóak ezen különlegességek. Ses Salines városka mellett egy élénken viruló pálma sorra lehet figyelmes az utazó, ahova betérve a fák árnyékából előbújik Botanicactus.

A bejárat egyszerű, mentes a túlzott marketingtől és egyáltalán nem sejeteti a kert méreteit. Első meglepetésünket a bejáratnál jegyet szedő igen kedves (ez a kedvesség és vendégszeretet egész Mallorcára jellemző) hölgy okozta. Jegyvásárlás közben beszélgettünk egymás közt magyarul, mire a pénz átvételét a hölgy hangos “Köszönöm!”-el viszonozta. Bár magyar tudása ezzel el is fogyott, de ezt az egy szót tökéletes kiejtéssel és széles mosollyal tárta elénk. Beléptünk! A bejáratnál lévő üdítőautomata igen nagy szolgálatot tett. Mivel az éghajlat mediterrán, és augusztusban van a legmelegebb érdemes volt kellő folyadékról és fejfedőről gondoskodni. Nem elég fél óra arra, hogy az ember kiélvezze ezt a fantasztikus látványt, amely szinte minden szegletében képes újdonsággal szolgálni. Az előkert egy jól megkomponált kaktusz-kompozícióval fogad minket, majd élnék színű mindenféle virágokból álló sövény-fal vezet minket a kert belsejébe.

Tágas lugason keresztül juthatunk el az öreg olajfáig. De találunk sövénnyel övezett csordogáló mesterséges patakot is. Kilépve az árnyékot adó lugasból elénk tárulnak a különböző kaktuszokkal borított dombok. Különböző fajtájú és méretű pozsgások látványa borítja be a tájat. A több méteres yuccák legtöbbjén ott díszelegnek hatalmas fehér virágaik (némelyik akár fél méteresre is megnőtt). A cikász pálmákkal borított lanka festménybe illő zöld színben pompázik. A dombok közt feltűnik egy mesterséges tó, amelyben pár kacsa úszkál, és közepe felé benyúlik egy félsziget, ahol a fák árnyékában lévő padokon megpihenhet a vándor. Van még egy kisebb tó, telis-tele tavirózsákkal.
Mindezek mellett rengeteg látnivaló, sok-sok növény, ízlésesen, kulturált környezetben elrendezve.
Akinek sikerül erre a tájra eljutnia, feltétlenül térjen be ebbe a botanikus kertbe, amelyet jó szívvel ajánlunk növénykedvelőktől kezdve egészen az egyszerű nézelődőkig.

Top