You are here
Home > Ablak >

A műanyag ablak légzáró képessége

műanyag ablak légzáró képessége

A lakóépületek terén a légtömörség, a műanyag ablak légzáró képessége az egyik legfontosabb tulajdonság. Ez magában foglalja, hogy a műanyag ablak, egyéb nyílászárók, a födémek és az épület falai a levegőt még akkor sem engedhetik át, ha a légzáró képesség vizsgálata miatt direkt nyomáskülönbséget hoznak létre mesterségesen.

A lakóhelyiségben és az épületben élők szempontjából és a szellőztetés szempontjából is rendkívül fontos, hogy a műanyag ablak gazdaságos és hatékony legyen, de ez csak akkor lehetséges, ha megfelel minden előírásnak, szabályozottan és pontosan működik, nem pedig ellenőrizetlenül.

A megfelelő légzárás természetesen az épület szerkezetétől is elvárt tényező, nem csupán a műanyag ablak terén fontos szempont, a helyiségek szellőztetését ellenőrzött módon meg lehet oldani a műanyag ablak által.

A jó minőségű és modern műanyag ablak a légtömör zárásra gyakorlatilag teljesen képes, tehát kifogástalanul zárnak a tömítéseik a bezárt állapotnál, se kintről nem jön be levegő, se bentről nem megy ki, semmilyen irányban nincs áthatolás.

Ez a tulajdonság a műanyag ablak légzáró képessége. Ez egy műanyag ablak esetében azért rendkívül fontos minden ember számára, mert a téli időszakban például a lakásból csak kétféle módon távozhat a meleg a műanyag ablakon keresztül.

Az egyik ilyen lehetőség, hogy a műanyag ablak üvegei, szárnyai, tokjai és egyéb alkatrészei nem teljesen hőszigetelők, így az anyagukon, azaz rajtuk keresztül a szabadba hőt vezetnek ki.

A másik lehetőség a hőveszteségre, ha a műanyag ablak nem jól zár. Ilyenkor a műanyag ablak résein át bentről kintre tud szivárogni a meleg levegő, függően a nyomásviszonyoktól. Éppen ezért a lakóhelyiségbe is beszivároghat a hideg levegő a műanyag ablak rossz zárása miatt, ezzel pedig a hőveszteség csak tovább fokozódik.

A műanyag ablak nem véletlenül ajánlott mindenki számára, a fa nyílászárók a vetemedés miatt és a régi koruk miatt is rosszak. A fa résein át is kiszökhet a meleg vagy be a hideg, az alkatrészeinek anyaga elég rosszul szigetel, a benne található üveg hőszigetelése pedig gyakorlatilag egyenlő a nullával.

Top