You are here
Home > Magazin >

Programozó workshopok kicsiknek és nagyoknak

programozoworkshopokgyerekeknek

A számítógépes játékok, a telefonos applikációk és a digitális világ köti le leginkább gyermeked? Olyasmit tanulna, amit az iskolai számítástechnika órán nem oktatnak? Kipróbálna valami újdonságot? Hasznos elfoglaltságot vagy hobbit kerestek a számára? Ha a válaszod egy vagy több kérdésre igen, akkor itt az ideje, hogy megismerd a programozó workshopokat. Alábbi cikkünkből megtudhatod, hogy Mi az a workshop? Hány éves kortól érdemes részt venni workshopon? Milyen értékeket adhat gyermeked számára egy programozó workshop? Vágjunk is bele!

Mi az a workshop?

A workshop egy angol szó, eredetileg műhelyet jelent. Mai értelemben véve viszont inkább egy olyan találkozót értünk alatta, ahol azonos terület vagy téma iránt érdeklődő emberek gyűlnek össze, hogy tanuljanak és közös munkával valami újat alkossanak. 

A gyermekeknek szóló workshopok viszonylag új keletű tevékenységek. A hagyományos szakkörökhöz hasonlóan a gyermekek csoportosan alkothatnak egy felnőtt oktató segítségével. A különbség az, hogy a workshopok jellemzően 5-10 alkalomból állnak, és egy speciális témára vagy területre korlátozódnak. A programozó workshopok is ide tartoznak. Modern és népszerű alternatíva a diákok számára, a szabadidő hasznos eltöltésére.

Hány éves kortól ajánlott a programozó workshopon való részvétel?

A programozó workshopon való részvétel különleges lehetőséget biztosít a gyerekek számára, hogy elmélyülhessenek az őket érdeklő témákban és nemcsak felhasználói, de alkotói is legyenek a digitális világnak. A pontos korhatárt és a szükséges tapasztalatot mindig a workshopot szervező intézmény vagy oktató határozza meg. 

mosolygokislanylaptoppalazonlineworkshopon

Az alábbiakban két népszerű workshop követelményeire láthatsz példát:

ImagiCharm workshop 

Ha érdekli gyermeked a programozás, a divat, vagy az animáció, akkor az ImagiCharm workshop érdekes lehet számára. Ez a workshop a 9-12 éves korosztály számára ajánlott, és nem igényel semmilyen előképzettséget vagy tapasztalatot. 

A workshop alatt a diákok szórakoztató, ugyanakkor gyakorlatias módon ismerkednek meg a programozás, valamint az egyik legismertebb programnyelv, a Python alapjaival. Olyan alapvető fogalmakat sajátítanak el, mint a változók, a funkciók, az irányítási struktúrák és a szövegkezelés. Betekintést nyernek a hordható technológiák, és az okos-LED divattermékek világába, valamint a pixelművészet és -tervezés alapjaiba is. Emellett pedig megtanulják az ImagiCharm programozását, illetve a különböző alakok és animációk 8×8 pixeles képernyőn való megjelenését is. 

App készítés workshop 

Az okostelefonjainkon több tucat alkalmazást használunk, mind a magánéletünkben, mind pedig a munkánk során. Ez is jól mutatja, hogy a mobilos applikációknak mennyire fontos szerepe van a mindennapjainkban. Nem véletlen, hogy az applikációk készítése ennyire nagy népszerűségnek örvend már a gyermekek körében is. Az app készítés workshop 13 éves kortól ajánlott és a részvételt jellemzően nem kötik semmilyen előzetes tudáshoz. 

A workshop folyamán a gyerekek megismerkednek a Thunkable app fejlesztő szoftver használatával, és vizuális programozáson keresztül tanulják meg a programozás alapelveit. A workshopon való részvétel után képesek lesznek a telefon saját funkcióit használó applikációk fejlesztésére, mind Androidos, mind pedig iOS operációs rendszerre.

Miért hasznos elfoglaltság gyermeked számára egy programozó workshopon való részvétel?  

Egy vagy több programozói workshopon való részvétellel nemcsak a jelenben, de a jövőben is profitálhat gyermeked. A rövid távú előnyök közé tartozik az új ismeretek megszerzése, a hasznos időtöltés és az alkotás öröme. Emelett az olyan értékes készségek fejlesztése, mint az analitikus és algoritmikus gondolkodás, a problémamegoldás, a kreativitás, a fókusz, a kitartás és a precizitás. A workshopok mellett elvégezhet egymásra épülő programozói kurzusokat is, amelyek segítséget nyújthatnak számára akár a továbbtanulásban is. A távolabbi jövőben pedig a sikeres munkája és karrierje alapjait is jelentheti majd a gyermekkorában játékos módszerekkel megtanult programozás. 

Miért ne adnál neki egy esélyt?

Fotók: Freepik

Top