You are here

Álmennyezet készítése

almennyezet

Elsősorban régebbi építésű házak esetében fordul elő, hogy a mennyezet olyan egyenetlenségekkel rendelkezik, melyekett festéssel és gletteléssel sem tudunk eltüntetni. Ebben az esetben hasznos megoldás az álmennyezet felhelyezése. Nagy előnye, hogy amellett, hogy viszonylag olcsón beszerezhető az alapanyag, olyan egyenletes felületet biztosít, melyet azután bátran festhetünk.

Alapvetően kétféle anyagot használhatunk álmennyezet készítésére. A nagyobb súlyú a gipszkarton, amely felhelyezéséhez komolyabb tartószerkezetre van szükségünk. A csavarozással történő rögzítés után hasonlóan egyenletes felületet kapunk, mint a könnyebb anyagok használata során. Ezek közül a legnépszerűbb a hungarocell. Méretre vágott téglákban kapható, és egyszerű tapétaragasztóval a mennyezethez rögzíthető. Természetesen bizonyára szükségünk lesz hungarocell esetében is méretre vágásra, hiszen helységeink mérete valószínűleg nem pontosan felel meg a szabványos téglák méretének. Sniccer segítségével végezhetjük el ezt a feladatot, ám legyünk óvatosak, mert a hungarocell anyaggal sokkal nehezebb dolgozni, mint a gipszkartonnal. A könnyű felhelyezhetőségnek ára a nehezebb megmunkálhatóság.

A tapétázáshoz használatos ragasztóval mindkét felületet, a mennyezetet és a hungarocellt is kenjük be alaposan, majd nyomjuk egymáshoz őket. A fallal történő találkozási pontoknál használhatunk díszcsíkot, hogy a végeredmény még szebb legyen. A gipszkarton egyenletes felületével ellenben a hungarocell felülete kicsit más, ezt vegyük figyelembe annak festése során. A kis ecsetek nem a legmegfelelőbbek e célra, válasszunk tehát festőhengert, vagy nagyobb felületfestési képességgel bíró ecsetet.

Top