You are here
Home > Ablak >

A tűzgátló ablakkal megvédhetjük otthonunkat

tűzgátó ablak

Sokan vannak, akik tartanak tőle, hogy otthonuk tűz martalékává válik. Ez érthető, hiszen elég egy kis óvatlanság, vagy egy véletlen baleset, és életünk munkája válhat hamuvá. Sajnos, ha megnézzük a hivatalos statisztikát, azt kell megállapítani, hogy ez a félelem jogos, ugyanis 2022-ben rekordszámú tűzesetet jegyeztek fel Magyarországon.

Ami a KSH adatait illeti, ezekből az derül ki, hogy 2022-ben összesen mintegy 45 ezer tűzesetet regisztráltak, ami jelentősen nagyobb szám, mint az előző évben regisztrált 36 ezer, vagy a 2018-as évben feljegyzett 32 ezer.

Hozzá kell persze tenni, hogy a tavalyi növekedés mögött jelentős részben áll a nyári szárazság és az aszály, azonban ezek a szabadtéri esetek mellett továbbra is nagyon sok a benti tűzeset. Ezek elsősosorban a téli időszakban történnek, amikor a fűtési szezon elkezdődik, az okok között pedig kiemelkednek a kéménytüzek a rosszul karbantartott kémények mellett.

Tehát, mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ne kerüljön sor ilyen esetekre. Amellett, hogy odafigyelünk a kéményre, hogy nem hagyunk őrizetlenül tűzhelyet, azzal is jelentősen hozzájárulhatunk a lakásunk tűzvédelméhez, ha annak felújítása során tűzgátló ablak beépítése mellett döntünk.

A tűzgátló ablakok jellemzői, típusai

Az ilyen kivitelezésű ablakok lényege, hogy azok keretei olyan anyagból készülnek, amely ellenáll a magasabb hőre és az üveg is speciális kidolgozású, tehát nem enged a tűznek, a hőnek.

Ami a tűzálló ablakok kereteit illeti, bizonyos ideig például a fából készült keret is ellenállhat a tűznek, de ilyen szempontból a legjobb megoldás az alumínium keret. Ennek az anyagnak az olvadáspontja 660 Celsius-fok körül van, ami azt jelenti, hogy ha a tűz következtében 1000 fokos hőmérséklet áll be, legalább negyedórán át kitart.

Ami az üvegezést illeti, kétféle tűzálló megoldást ismerünk, egyik a tűzvédő, a másik pedig a tűzálló üveg. Közös bennük, hogy mindkettő képes kizárni a füstöt és a lángokat, tehát a szomszédos helyiségben rekedt személyeket nem fenyegeti a fulladás és az égés, viszont a sugárzó hő átvitelének blokkolására csak a tűzálló változat képes.  Ha ezek az üvegek közül választasz, azok általában rendelkeznek tűzvédelmi besorolással, ami 20 perctől egészen 180 percig terjedhet.

A tűzálló üvegek jellemzői közé tartozik, hogy ellenállnak az ultraibolya sugarakkal, jó a fényáteresztésük, magas fokon képesek szigetelni a zajt és a hőmérsékletet és hosszú élettartammal rendelkeznek.

Amikor ilyen ablakot választunk, nyilvánvalóan a legnagyobb fokú védelmet szeretnénk biztosítani az otthonunk számára. Ez gyakran a költségek függvénye. Magyarországon kétféle tűzálló ablakkal találkozhatunk. Az egyes típusú ablakok hatrétegű dupla üvegezéssel rendelkeznek és 60 perc tűzállóságot biztosítanak. Ezzel szemben az olcsóbb változat, a kettes típusú ablakok félóráig képesek ellenállni a tűznek. Ezek háromrétegű üvegezéssel rendelkeznek.

A tűzgátló ablakok előnyei

Igaz, hogy a tűzgátló megoldások ritkább esetben találhatók meg a lakásokban, gyakrabban az irodaházakban és közintézményekben, azért természetesen vannak, akik úgy döntenek, megér ennyit házuk biztonsága. Ebben az esetben érdemesebb a tűzállóbb megoldást választani és természetesen arra is odafigyelni, hogy minden más óvintézkedést megtegyünk, hiszen ellenkező esetben a tűzálló ablak sem ér semmit.

Ezeknek az ablakoknak az egyk jellemzője, hogy azok korszerű, esztétikus kialakítással rendelkeznek, vagyis remekül illeszkedhetnek otthonunk kialakításához. Emellett, nem mellékes, hogy a legjobb ablakok hőmegtartó képessége magas, ahogy fentebb már írtuk is, akár az 1000 Celsius-fokos hőmérsékletnek is ellenállnak.

Akkor is jó hasznukat vesszük, ha minden rendben van és nincs tűzeset. Magas fokon képesek elnyelni a zajt, így például a kinti forgalmat is hatékonyan ki tudjuk zárni. Emellett, még ha nagyobb kiadást is jelentenek, mint egy átlagos ablak, az élettartamuk legalább 15 év, vagyis hosszú távú befektetésnek számítanak.
Fotó: pixabay.com

Top