You are here

Csöpög a csap, mit csináljak?

A csöpögő csap olykor rejtett problémákra utalhat, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez a csöpögő csap kalauz végig vezet minket a lehetséges hibákon!

 Milyen veszélyeket rejthet a csöpögő csap?

A csap csöpögése sokszor jelentéktelen problémának tűnik. Észre sem vesszük, hiszen kit zavar az a pár csepp víz? Pedig a csap csöpögése nagyon alattomos hiba. Lassan, csendben emészti fel a pénzünket. Ugyanis rengeteg víz folyhat el egy csöpögő csapon keresztül. A vízóra pedig pörög, az elfolyó vizet ki is számlázzák, hiszen a fogyasztásunknak minősül. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy mennyi értékes, emberi fogyasztásra alkalmas víz csepeg így el? A csöpögő csappal akár napi 60 liter víz is elfolyhat. Így már teljesen máshogy hangzik, ugye?

Arról nem is beszélve, hogy a csöpögő csap több olyan hibára is utalhat, amely a háttérben komolyabb anyagi károkkal is járhat. Minden apró hiba folyamatosan súlyosbodik az idő múlásával. Így romlik a csap, a vízvezetékrendszer állaga, tehát a rejtett hiba otthonunk állapotára is kihat. Így az elfolyó víz mellett itt, a hiba forrásánál is ketyeg a pénzünk.

A csöpögő csap mögött nem minden esetben áll komoly probléma, előfordul, hogy csak egy apró, öt perces munkával megoldható dologról van szó. Azonban amíg ezt nem tudjuk, és nem oldjuk meg, addig szintén ketyeg a pénzünk. Éppen ezért a csöpögő csap esetében mindig az idővel futunk versenyt.

Tekintsük át tehát, hogy mi okozhatja a csap csöpögését. Milyen esetben lehet szükségünk vízvezeték szerelőre.

Hogyan épül fel egy csaptelep?

Tekintsük át röviden a csaptelep részeit. Így könnyebb lesz megérteni, mikor hol keressük a hiba forrását.

Az átlagos csaptelepek bekötőszárból és csaptestből állnak. A csaptesthez csatlakozik a kifolyócső, és a szabályozókar, amely vagy tekerős, vagy tényleg egy karról beszélünk. Persze létezik infra érzékelős is. Ilyet sokszor az éttermek, irodaházak és bevásárlóközpontok mosdóiban helyeznek el. Nem véletlenül, ahol sok ember megfordul, ott praktikusabb ez az érintésmentes megoldás. Egy család otthonában inkább csak kényelmi funkciója van az infraérzékelős csaptelepnek.

Az említett szabályozókar a csapbetéten keresztül csatlakozik a csaptesthez. A bekötőszárra csatlakozó, akár azzal egybeöntött csaptest és a csapbetét között egy tömítőgyűrű található.

A kifolyócső végén általában egy szűrőt, menetes perlátort találunk.

Melyek a leggyakoribb okai a csap csöpögésének?

A csap csöpögésének hátterében kisebb hibák is állhatnak. Íme a csekklista, hogy mit nézzünk meg a csaptelepen, mielőtt komolyabb problémára gyanakszunk.

Az egyik gyakori eset, amikor egyszerűen a kemény víz miatt elvízkövesedett a szűrő. A vízlerakódás miatt nem engedi át a folyó vizet. A víz pedig összegyűlik, és végül csöpögés formájában tör utat magának. Ilyenkor a letekerhető menetes külső szűrőt távolítsuk el, és mossuk át ecettel vagy vízkőoldóval.

Egy másik könnyen kezelhető eset például, amikor a csaptest és a csapbetét közötti tömítőgyűrű kinyúlt, elkopott vagy elszakadt. Ez a probléma is könnyen kezelhető, cseréljük ki. Hasonló eset az egykaros csaptelepek esete, amikor kerámiabetét látja el a gumigyűrű funkcióját. Ezek az egymásra csúszó kerámiabetétek el tudnak kopni, és ettől is csöpöghet a csap.

A hagyományos, tekerős csaptelepek esetében előfordulhat, hogy meglazult az alátét, csökkent vagy megszűnt annak szigetelő ereje. Az alátét a csapbetéten található. Úgy tudunk hozzáférni, hogy a tekerős szabályozókarokat rögzítő csavar eltávolításával eltávolíthatóvá tesszük a takarókúpot. Ekkor hozzáférünk az alátéthez, melynek az a funkciója, hogy a csap megnyitásakor átengedje a folyó vizet, elzárásakor pedig akadályt képezzen neki. Ha az alátét rosszul illeszkedik, csak a helyére kell igazítani. Ha sérült, vagy eldeformálódott, akkor ki kell cserélni.

Ha a szerelést magunk végezzük, akkor a csap szétszerelése során figyeljünk oda az apró alkatrészekre, hogy ne keveredjenek el. Illetve érdemes ecettel, vízkőoldóval áttörölgetni az egyes alkatrészeket, hiszen, ha már szét kellett szerelni a csapot, akkor kapva az alkalmon javítsunk kicsit az állapotán.

Ha a csap csöpögésének az oka a felsoroltak között volt, akkor fellélegezhetünk. Ha viszont nem oldódott meg a helyzet, akkor keressünk fel egy szakembert, mert komolyabb dugulás, csőrepedés, csőtörés is állhat a háttérben, ekkor pedig nagyon gyorsan kell lépni, hiszen nem tudjuk, hogy a probléma mióta dolgozik a háttérben.

 Ha szakszerű, gyors, szakértői munkát szeretne, akkor hívja fel a vizvezetek-szereles.hu honlapon szereplő szerelőt.

 

Top