You are here

A lépcsőépítés fortélyai

lépcsőépítés

Mit kell tudnunk, ha lépcsőépítésbe kezdünk? Lakáslépcsők esetében sokszor a lépcső helyének mérete miatt a kényelem hátrányára megy annak kialakítása. Ennek ellenére jó, ha néhány alapszabállyal tisztában vagyunk. Lépcsőkarnak nevezzük a lépcső azon részét, ahol a lépcsőfokok megszakítás nélkül kapcsolódnak egymáshoz.

A pihenőrész a lépcsőkarok találkozójánál lévő, általában nagyobb méretű rész. Orsótérnek a lépcsőkarok és a pihenőrészek által körbezárt részt nevezzük. A lépcsőfokok méretét egy általános képletből számíthatjuk ki: 2m+sz=64 cm. Az „m” a lépcsőfok magasságát, míg az „sz” a belépő szélességét jelenti. Egyértelmű, hogy kisebb magassághoz nagyobb szélességű belépőrész tartozik.

Lényeges még tudni, hogy kényelmesnek a 15 cm magasságú (m) lépcsőt érezzük, de lakásokon belül megengedhető a maximum 18 cm magasságú is. E felett ajánlott a csúsztatott lépcsőfokú lépcsők alkalmazása. Középületekben, ahol nagyobb a forgalom, egyéb előírások is vannak, de otthonainkban a kényelem és a kialakításra adott hely számít.

lépcsőépítés

Fontos figyelembe venni a lépcső helyigényét is. Általánosan 80 cm a minimum egy lépcsőkar esetében. Számolni kell a forgalmon kívül azzal is, hogy minden valószínűség szerint a bútorainkat is itt kell majd felküzdenünk. Illetve érdemes egy monolit szerkezet esetében a megfelelő világításról is idejében gondolkodni.

De mindenképpen érdemes szakember segítségét kérnünk, hogy a hely adottságait legideálisabban kihasználva a lehető legkényelmesebb lépcsőt tudjuk megépíteni.

Top