You are here
Home > Ingatlan >

Használható trükk lakáseladáshoz

airbnb-rentals

Ha lakásunkat már jó ideje nem sikerült eladni, akkor nemcsak a magas árban és trehánynak gondolt közvetítőben kell keresnünk a hibát, hanem magunkban is. A lakást ugyanis fel kell készíteni a potenciális vevők fogadására!

Színpadon a lakás

Az Otthon Centrum kétezer fő megkérdezésével elvégzett budapesti felmérése szerint az ingatlanjukat kezdetben magánemberként hirdetők 40 százaléka végül is ingatlanügynökök segítségével adta el lakását. Ebben nyilván szerepet játszik a szakértők nagyobb szakmai és piacismerete, ugyanakkor az általuk alkalmazott módszerek közül sokat bármelyik lakástulajdonos is képes hatékonyan alkalmazni. Az egyik ilyen eszköz a ‘home staging’, vagyis a lakás „színpadra állítása”.

Legyen ön is „home stager”

E módszer mintegy harminc éve alakult ki az Egyesült Államokban, de az igazi áttörés az ezredforduló környékén történt a szakmában. Azóta ott már több tízezer önálló ‘home stager’ tevékenykedik ebben a viszonylag új iparágban, s nagyon sok ingatlanközvetítő is megszerzi ezt a képesítést, hogy ügyfeleinek pluszszolgáltatást tudjon nyújtani. Nálunk is megjelent már a szolgáltatás iránti igény, de egyelőre tíz lakástulajdonosból kilenc még értetlenül áll a fogalom előtt. Az ügynökökön kívül az ingatlanfejlesztők is alkalmazzák ezt a módszert az új lakások értékesítése során, amikor a lakóparkban bemutató lakást rendeznek be.

home staging

Tizenöt másodperc

Az ingatlanközvetítői iparágban egyöntetű vélemény, hogy az első benyomás kulcsszerepet játszik az értékesítésben. A látogató a bejárati ajtón való belépés után körülbelül 15 másodpercen belül eldönti, hogy kell-e neki az adott lakás. Ezután pedig nem sok lehetőséget hagynak maguknak a lakásvásárlók szándékuk megváltoztatására, még akkor sem, ha közben kellemes meglepetések is érik őket. Hogy elérjük a legmagasabb hatásfokot a lakás bemutatásában, már az első napon is tökéletes teljesítményt kell nyújtania az ingatlannak. Mit tehetünk ennek érdekében, hogyan készíthetjük fel a lakásunkat? Álljon itt néhány, az Otthon Centrum tapasztalatai alapján összeállított szempont és jó tanács:

• A lépcsőház, előkert, járda rendbetétele a jó első benyomás elérésének alapja.
• Feltétlenül tűntessük el a lakásban szanaszét heverő, vagy polcokat díszítő limlomokat.
• Ne zavarják az összképet az egyértelműen személyes jellegű tárgyak (családi fotóktól a fogkeféig) sem.
• Szellőztessünk, frissítsük a levegőt, a dohányfüst és a háziállatok szaga riasztóan hat.
• Nagyon alaposan takarítsunk és portalanítsunk olyan helyeken is, amelyeket nagytakarításkor sem feltétlenül tisztítunk. Ez a tisztaság mellett az újszerűség érzését adja például a bojlereknek, fűtőtesteknek.
• Végezzük el a kis költségvetésű, de látványos eredménnyel járó javításokat (pl. csöpögő csap, piszkos lefolyók).
• A kopott, vagy extrém színű falakat, ajtókat fessük le semleges, világos színekkel (javasolt a fehér).
• A zsúfoltság csökkentése érdekében távolítsuk el az útban lévő és nagyon megviselt bútorokat
• A megvilágítás növelése érdekében az ablakokat tisztítsuk meg, a villanykörtéket cseréljük erősebbre!
• Sokat javít az összhatáson dísznövények, vágott virágok elhelyezése is.

A fenti lista természetesen csak javaslat, ám a tanácsok megfogadásával a lakás várhatóan gyorsabban talál majd új gazdára. Vannak ugyanakkor olyan munkálatok, javítások, amiket kifejezetten nem célszerű elvégezni eladás előtt, mert vagy nem térülnek meg, vagy pedig túlságosan személyessé teszik a lakást. Nem javasolt például új csempéket, padlólapokat felrakni, vagy légkondicionálót beszereltetni, fűtőtesteket kicseréltetni.

home staging

Minél nagyobb a lakás, a felkészítés nyilván annál költségesebb, és több munkát is igényel. Ugyanakkor többet is nyerhetünk ezen a ráfordítások révén, hiszen egyrészt az ilyen ingatlanok vevői eleve igényesebbek, másrészt minél jobban el tudják képzelni az életüket a lakásban, annál kevesebb helye marad az áralkunak. Értékesebb lakás esetén pedig már egy-két százalékos árkülönbség is komoly összeget jelent.

Top