You are here
Home > Ablak >

Mikor jött el az idő az ablakcsere számára?

ablakcsere

Minden otthonnak szüksége van a természetes fényre, a jó szellőzésre és a megfelelő szigetelésre. Az ablakok és az ajtók idővel elhasználódnak, így cserére szorulnak. Amennyiben folyamatosan ellenőrizzük a nyílászárókat, akkor pontosan tudni fogjuk, hogy mikor érett meg a cserére az összes nyílászáró. Nézzük meg, hogy pontosan mire érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Látható károsodás

Az egyik legnyilvánvalóbb jele az ablakcsere szükségességének, hogy az ablakkereten vagy az üvegen károsodást veszünk észre. A rothadó vagy a korhadó kereteken beszivárog a nedvesség, a lakás penészes lesz.

Huzat és légszivárgás

A huzatos ablakok légszivárgásra utalnak, így a nyílászáró csere szintén aktuálissá válhat. Ha huzatot érzékelünk, akkor valószínűleg a szigetelés, a tömítés ment tönkre. Ilyenkor észrevehető a légmozgás, még az is lehetséges, hogy a függöny folyamatos mozgásban van. Ez a probléma megnövekedett áramszámlákhoz is vezethet, ezért, ha hirtelen megugrást tapasztalunk a havi számlában, akkor az egyből gyanakvásra adhat okot. Ez télen és nyáron is megfigyelhető, hiszen a hidegebb időben a gázszámla, míg nyáron a légkondicionáló miatt a villanyszámla növekedhet meg.

Nehézkes működés

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a nyílászárók akadnak, nehezen nyílnak és csukódnak, akkor lehetséges, hogy sérült a sínpálya, ezért az ablak már nem zár olyan jól. Nem csak a funkcionalitásban érzékelhetjük ezt a problémát, hanem még biztonsági kockázatot is jelenthet. A könnyebb használat és az ott élők biztonsága érdekében érdemes minél előbb elvégezni a cserét.

Párásodás amely nem letörölhető

Párásodáskor, ha azt nem tudjuk letörölni, akkor a szigetelőgáz sérülésére utalhat. Az üvegek között kiszökik a szigetelőanyag és nedvesség kerül be az üvegek közé. Nem csak a láthatóságot rontja, hanem a szigetelés elvesztését is jelenti, azaz az energiahatékonyság is csökken. Az érintett ablakokat cseréljük le, hogy újra helyreálljon az optimális energiafelhasználás.

Energiaszámlák megugrása

Mint azt már említettük, az energiaszámlák jelentős növekedése, szintén aggódásra adhat okot. Ez lehet annak a jele, hogy az ablakok nem jól szigetelnek így a hő télen eltávozik, míg nyáron a hűvös levegő szökik ki. A fűtő és a hűtőrendszerek ezekben az esetekben keményebben dolgoznak, hiszen nem győzik a hűtést, illetve a fűtést. A régi és nem hatékony nyílászárókat cseréljük le energiatakarékos megoldásokra.

Top