You are here
Home > Medence >

A víz biológiai és kémiai kezelése vegyszerek segítségével

medence

A víz biológiai és kémiai kezelése vegyszerek segítségével feltétlenül szükséges a medencékben, a hosszú ideig kristálytiszta víz megőrzése érdekében. Vegyszeres kezelés nélkül a medencék vize néhány héten belül algásodni kezd, különféle szerves anyagok jelennek meg benne (baktériumok, vírusok stb), ami egészségügyi kockázatot jelent. A vegyszerezés feladatai:

Az uszodavíz fertőtlenítése

Vegyszerek adagolásával lehet a vizet fertőtleníteni, biológiailag alkalmassá tenni fürdőzésre, a szennyező anyagokat oxidálni. Önmagában a vegyszerezés kevés, szükséges a vízforgatás is, ami biztosítja a vegyszerek elkeveredését a teljes vízmennyiséggel.

A legapróbb lebegő szennyező anyagok eltávolítása

Hiába alkalmazunk nagy finomságú szűrőt, mindig lesz olyan apró, szinte mikroszkopikus szennyezőanyag, ami átmegy a szűrőn! Szemmel ugyan nem fogjuk látni, csak a hatásukat – zavaros, homályos maradhat a víz, és egészségügyi problémákat is okozhatnak. A megoldás a pelyhesítésnek nevezett folyamat, melynek lényege nagy vonalakban, hogy a vegyszer hozzátapad ezekhez az apró lebegő részecskékhez, és méretüket megnövelve már kiszűrhetővé válnak.

Az algaképződés megakadályozása

A vegyszerek elpusztítják a vízben előforduló szerves vegyületeket, vírusokat, baktériumokat, de kifejezetten algaölő szerek kellenek az algák eltávolításához és további képződésük meggátolásához. Ennek szerepe hangsúlyosabb kültéri medencéknél, mert a szél segítségével folyamatosan kerülhetnek a vízbe spórák.

Vízzavarosodás gátlása

Speciálisan zavarosodást gátló vegyszerek segítségével biztosítható a kristálytiszta, ragyogó víz.

Mészlerakódás megelőzése

A víz számtalan ásványi anyagot is tartalmazhat. Míg ennek nagyon örülünk egy ásványvíz esetén, a medencéknél ez egyáltalán nem kívánatos, ugyanis ezek az ásványok idővel kiválnak a vízből, a medencefalra, a szivattyú vagy a csövek belsejébe tapadva lerakódnak. Ezen lerakódások a víz áramlását gátolják a keresztmetszet szűkítésével, ugyanúgy ahogy az emberi ereket szűkíti az érfalra rakódó koleszterin vagy mész (érelmeszesedés). A megoldás a mészlerakódást gátló vegyszer használata.

A víz pH-értékének szabályozása

Ajánlatos időnként megmérni az uszodavíz pH-értékét, mert a vegyszerek a semleges tartományban (pH 7.0) fejtik ki maximálisan hatásukat. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a túlságosan lúgos (pH 7.0 felett) vagy savas (pH 7.0 alatt) víz irritálja a fürdőzők bőrét, szemét. A pH érték vegyszerek segítségével növelhető, illetve csökkenthető, a semleges érték eléréséhez.

Hasonló cikkek:

  • A medencék karbantartásának 10 lépése
  • A vízkezelés alapvető funkciói
Top