You are here
Home > Vízszigetelés >

A bitumenes kellősítő használatának fontossága a tökéletes vízszigeteléshez

Egy ingatlannak körülbelül úgy hiányzik az esővíz, mint az embernek egy púp a hátára – ettől függetlenül muszáj védekezni ellene. Miután a csapadék fentről, a talajvíz alulról támad, ezért teljeskörű védelemre van szükség. Annak érdekében, hogy az épület vízszigetelése hosszú évtizedeken keresztül tartós maradjon, feltétlenül szükséges bitumenes alapozót, vagy más néven kellősítőt használni.

Kellősítő régen és ma

Régebben az alapozás sokkal nagyobb kihívást jelentett, mint napjainkban: a nyers bitument anno nyílt láng segítségével kellett megolvasztani, majd rá kellett kanalazni a masszát az aljzatra. Ez egy komplex és igen kemény meló volt, amely már-már elviselhetetlen bűzzel járt, ráadásul meglehetősen egészségtelen is volt. Szerencsére azóta megjelentek a műanyaggal megerősített bitumenes lemezek – a művelet így sokkal könnyebbé, egyszerűbbé vált, ráadásul jóval megbízhatóbb vízszigetelést is biztosítanak.

A bitumenes kellősítőről általában

Ahogy a falakat festés vagy csempeburkolás előtt alapozni kell, a szigetelőrendszer telepítése előtt is szükséges a felületet kellősíteni. Sokan talán még nem is hallottak az eljárásról, viszont a megfelelő vízszigetelés kialakításához elengedhetetlen. A bitumenes kellősítő egy olyan kenhető komponens, amely hatékonyan leszámol a szennyeződésekkel, miközben teljesen kitölti a beton mikrorepedéseit is. Tipp: a Metalloglobus webáruházban kedvező áron találhatunk minőségi Mapei vagy IcoPal kellősítőket, amelyeket szupergyorsan ki is szállítanak bármelyik településre.

A kellősítő használata

Miután az anyag a felvitelt követően tökéletesen megszáradt, kezdetét veheti az olvasztás. A folyamat során lánghegesztéssel megolvasztják a kellősítő megszilárdult felső részét és a szigetelő lemezek alját. Az anyagok így remekül összeforrnak, és egy tökéletes vízzáró réteget hoznak létre. Emellett így nem fordulhat elő az sem, hogy a bitumenes alapozó elmozduljon az aljzat felett.

A kellősítés és a bitumenes alapozás nem gyerekjáték, a megvalósítása pedig komoly szakértelmet igényel. Bitumenes vízszigetelésnél alapvetően a felhasználási terület adottságai döntik el, hogy milyen termékeket szükséges használni. Újépítésű házaknál legtöbbször elegendő csupán egy réteg alapozás, amennyiben azt legalább 4 mm-es vastagságban vittük fel a felületre. Ha ennél vékonyabb, akkor mindenképp plusz egy réteggel érdemes számolni. A megfelelő vízszigetelésen nagyon sok múlik – az épület tökéletes nedvesség elleni védelme érdekében ezért mindig érdemes szakemberre bízni a munkát.

Top