You are here
Home > Vízszigetelés >

A tömítés varázsa: szilikonok a hézagokban

szilikon tömítő

A szilikon tömítők varázslatosan hasznosak a házak felújításában és az építkezések során. Rugalmasságuk és sokoldalúságuk révén az egyik leggyakrabban alkalmazott anyagok közé tartoznak. Számos típusuk létezik, mindegyik más-más feladatra készült, de mindegyiküknek az a célja, hogy kitöltse a hézagokat és szigetelje az anyagokat.

Szilikon tömítők különleges világa

A szilikon tömítőknek három fő típusa van, mindegyik különböző környezetben és feladatokra tervezve:

A szaniterszilikon a fürdőszobák legjobb barátja. Nedves környezetben, ahol a penész és a gomba könnyen megtelepedhet, ez a tömítő a megoldás. Használják a mosdók, zuhanyzók, kádak és WC-k javítására és tömítésére. Plusz pont, hogy antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, így a baktériumok nem találnak otthont a felületen.

A neutrális szilikon ideális üveghez, fémhez és tükrökhöz. Semleges tulajdonságai miatt nem okoz korróziót a fémekkel érintkezve. Bármilyen illesztést megbízhatóan kitölt, akár nedves és hideg környezetben is.

Az univerzális szilikon a legtöbb típusú anyaghoz alkalmas. Beton, tégla, üveg, fa, kerámia – mindegyiknél bevethető. Kiválóan használható otthon, a kertben, a járművek javításánál és az építőiparban.

A szilikon tömítők tulajdonságai

 • Rugalmasak, mint egy jó barát, mindig alkalmazkodnak a helyzethez. Nem foglalkoznak a hőmérséklettel vagy a nedvességgel, mindig tökéletesen illeszkednek.
 • Időjárásállók. Napfény, eső, hó – semmi sem árthat nekik. Mindig a helyükön maradnak, bármilyen vihar is tomboljon.
 • Vegyi anyagokkal szemben ellenállók, mint egy hadsereg a védelmi állásban. Nem hagyják, hogy a vegyszerek legyőzzék őket.
 • Tapadnak. Üveg, fém, beton – mindegyikhez hűségesen ragaszkodnak.
 • Gyorsan száradnak. Néhány óra alatt már kemények lesznek, és készen állnak a munkára.

Hogyan kell eltávolítani?

Ha a szilikon tömítés cseréje a terv, akkor az eltávolítás is fontos lépés. Két módon lehet ezt megtenni: mechanikai vagy speciális oldószerek segítségével.

1. Mechanikai eltávolítás: egy kis kézimunka

 1. Készítsd elő az eszközöket: Mindig végezz próbát egy nem látható területen, mielőtt nekiállnál a munkának.
 2. Vágj: Használj éles pengét vagy csiszolópapírt a szilikon levágásához. Vigyázz, hogy ne károsítsd a környező felületeket.
 3. Töröld le a maradékot: Amint levágtad a szilikont, könnyedén töröld le a maradékot.

2. Szilikon oldószerrel

Ha a mechanikai módszer nem működik, az oldószerek a legjobb barátaid lesznek.

 1. Próbáld ki az oldószert: Győződj meg róla, hogy az adott felület nem sérül meg az oldószer használatakor.
 2. Alkalmazd: Vigyél fel egy kis mennyiséget az oldószert a tömítőre, és hagyd hatni.
 3. Töröld le: Pár perc múlva töröld le a felületet, és kész!

Válaszd a minőséget

Amikor szilikon tömítőkről beszélünk, nem szabad figyelmen kívül hagyni az árat és a minőséget. Persze egy apró felújítási munkánál nem az ár lesz az elsődleges szempont, de egy komplett házfelújításnál kemény tízezreket tudsz megspórolni egy jó minőségű, de kedvező árú termék kiválasztásával. Mi szinte mindenkinek a Soudal termékeket javasoljuk, hiszen ár-érték arányukkal szinte egyedülállóak a piacon.

Top