You are here
Home > Otthon >

Nagytakarítás tavasszal – hogyan kezdjünk neki?

takarítás

A tavaszi nagytakarítás otthon sokaknak jelent igen komoly fejtörést – okkal –, ami miatt inkább neki sem kezdenek az egésznek. Pedig megéri, hiszen ezzel nem csak az otthonunk, de a lelkünk is szinte megtisztul. Hogyan fogjunk neki úgy, hogy ne tökéletes káosz legyen a végeredménye?

Nagytakarítani nem lehet úgy, hogy minden szanaszét van, és oda sem férünk a szobák sarkaihoz a rengeteg lom és szétpakolt holmi miatt. Ezért a legelső lépés mindig a felesleges tárgyak elpakolásával kezdődik és a megunt dolgok, na meg a szemét eltávolításával. Minden olyat pakoljunk el, dobjunk ki vagy adjunk oda másnak, amire nincs szükségünk. Ha már nagytakarítást kezdünk, nem árt az sem, ha logikusabban és praktikusabban helyezzük el a tárgyainkat – ezzel a takarítás is sokkal egyszerűbbé válik.

Tegyünk el ideiglenesen mindent az útból

Ahhoz, hogy tökéletesen ki tudjuk takarítani a lakást, nem elég a bútorok körül felseperni. Amit el tudunk mozdítani, azt mozdítsuk el, és ha tehetjük, vigyük ki a helyiségből. A függönyöket szedjük le, a falnál álló bútorokat toljuk előre, és persze az útban lévő székeket és egyéb tárgyakat is rakjuk más helyre. Ezzel felszabadul egy csomó tér, ami könnyen tisztíthatóvá válik.

A nagytakarítás sorrendje

Ha nem megfelelő sorrendben takarítunk, akkor az olyan, mint ha nem is takarítottunk volna. Ezért a tavaszi nagytakarítás sorrendje igenis fontos. Mindig a padló felmosásával fejezzük be a takarítást, és mindig a pókhálózással kezdjük el. Előbbit úgyis összejárkáljuk, amíg takarítunk, utóbbi egy része pedig a mindenféle porral együtt a bútorokon fog kikötni. Ezért a helyes sorrend a következő: bútorok elmozdítása, függönyök leszedése, pókhálózás, aztán bútorok, tárgyak, ablakok pucolása, majd a legvégén felmosás és seprés. Ezzel megelőzzük, hogy újra összekoszoljunk mindent, ami már tiszta.

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

A nagytakarítás lelke a megfelelő eszközökben és a jó tisztítószerekben rejlik. A fertőtlenítő hatású keverékek ilyenkor elengedhetetlenek, viszont nem szükséges vegyi anyagokat használni hozzá. Ma már az általános és a konyhai tisztítószerek között is elképesztő mennyiségű, hatékony és kifejezetten olcsó környezetbarát szer található. Éljünk ezzel a lehetőséggel. A takarítási segédeszközök terén a partfis, seprű és a felmosó mellett nem árt, ha egy nagy adag rongyot és szivacsot is befogunk. Hamar el fognak piszkolódni. Előbbi esetben akár használt, szakadt pamut ruhákat is alkalmazhatunk – ezzel pedig még a környezetünket is kíméljük. Házi praktikákat is érdemes bevetnünk. Ha például nem akarjuk, hogy az ablak szöszös és csíkos maradjon, akkor használjunk újságpapírt. Ha pedig erős vízkőoldóra van szükségünk: a háztartási ecet sokkal biztonságosabb és mégis tökéletes megoldás minden makacs vízkőre. Felmerülhet persze a kérdés, hol találjuk meg egyben az összes eszközt és tisztítószert egy kiadós nagytakarításhoz. A pilulka.hu oldalán mindent beszerezhetünk.

Top