You are here
Home > Otthon >

Mit jelent a BTU a klímák esetében?

klíma

A BTU betűszó több mindent is jelenthet, csakúgy, mint minden 3 betűs betűszó, de a BTU (British Thermal Unit) az energia egyik hagyományos mértékegységeként a legismertebb. Ezzel találkozhatunk gyakran, amikor klímák teljesítményét igyekszünk összehasonlítani. Az Egyesült Államok máig is kicsit „külön bolygó” a mértékegységeket tekintve (gondoljunk csak az unciára, fontra, gallonra, lábra, yardra, mérföldre és társaikra) és nincs ez másképp a klímák szempontjából sem.

Milyen szorzókkal lehet átváltani a BTU-t kWh-ra?

A váltószám szerint 1 BTU közel 0,3 Wh, egészen pontosan 0,293071 Wh. A kilo jelentése pedig, mint tudjuk, ezer (kilogramm = 1000 gramm), így 10.000 BTU kb. 2930 Wh, azaz 2,9 kWh.

Milyen teljesítményi kategóriákkal rendelkeznek a jelenleg elérhető klímák?

Ha 5 nagy csoportra kellene osztani teljesítmény szerint a klímákat, akkor ezek lennének azok:

– 2,1 kWh-s,

– 2,6 kWh-s,

– 3,5 kWh-s,

– 5,0 kWh-s,

– 7,0 kWh-s.

Ugyanez pedig így néz ki BTU-ban:

– 7000 BTU-s,

– 9000 BTU-s,

– 12000 BTU-s,

– 18000 BTU-s,

– 24000 BTU-s.

Az első kategóriát 20 négyzetméter alatti helyiségekbe ajánlják, míg a második kategóriát 8 – 32 négyzetméter között, a 3,5 kWh / 12.000 BTU már elég 32 – 45 négyzetméter között is, így egy kisebb lakást akár egyetlen ilyen klíma is le tud hűteni, az 5,0 kWh-s / 18.000 BTU-s 45 – 64 négyzetméter között is elég lehet, míg a felsorolásban a legnagyobb, 7,0 kWh-s / 24.000 BTU-s klíma már a legtöbb magyarországi lakással meg tud birkózni: 65 – 88 négyzetméter közötti terület hűtésére ajánlják.

Egy nagyot érdemes vagy több kisebbet?

Bárcsak egy szóban vagy mondatban tudnánk válaszolni erre a kérdésre. De ez egy külön szakma, amelyben nemcsak szaktudásra, de tapasztalatra is nagy szükség van. Általában egy új klímarendszer beszerelése előtt a vállalkozások felajánlanak egy felmérést, amely több esetben ingyenessé / az ár részévé válik, ha onnan rendeljük meg a klímát és a beszerelést a későbbiekben.

A felmérés elsőre nem tűnik bonyolultnak, de az sem az, amikor egy élsportolót nézünk futni, gerelyt hajítani, ugrani stb. vagy valakit idegen nyelven beszélni, pedig több év, sőt, inkább évtized gyakorlása van ezen tevékenységek mögött.

A klímák kiválasztása során egy sokszor felmerülő kérdés az, hogy split vagy multi-split klíma kerüljön beszerelésre, ami nagyban függ a lakás kialakításától is.

De a megrendelő pontos elvárásaitól és anyagi lehetőségeitől is. Máshoz kell hozzáfogni például egy olyan klímarendszer megtervezésének, amely nemcsak nyáron hűt majd, hanem télen a fűtésért is felelős.

És persze nem szabad figyelmen kívül hagyni a klímarendszerre szánt büdzsét / keretet sem.

Top