You are here

A padlószőnyeg cseréje

padloszonyegezes

Otthonunk talajának burkolására többféle megoldás létezik. Ma is sokan választják a padlószőnyeget, hiszen kétségkívül melegséget és kényelmet kölcsönöz szobáink számára. Lefektetése is roppant egyszerű feladat, melyhez valóban nincs szükség különleges eszközökre, drága műszaki cikkekre. A szakáruházakban bőséges kínálattal találjuk szembe magunkat, ám jobb, ha konkrét elképzeléssel megyünk vásárolni, legalább a színek tekintetében. Különben könnyen előfordulhat, hogy órákig tanakodunk majd, melyik minta és színvilág felelne meg leginkább otthonunk stílusának. Érkezzünk pontos adatokkal, mérjük le előre a szobákat, és ne sajnáljuk a pénzt, nagyobb felületre elegendő anyag megvásárlására, hiszen előfordulhat, hogy elszámoltuk magunkat néhány centiméterrel.

Amennyiben már korábban is padlószőnyeg borította a talajt, kezdjük a munkát ennek eltávolításával, és az utána következő felületkezeléssel, alapos tisztítással. Ha ezzel megvagyunk, két lehetőségünk is van az új szőnyeg lefektetésére. Tehetjük ezt ragasztóanyag nélkül, ám a stabil és biztosan helyén maradó végeredmény tekintetében érdemes beszereznünk padlószőnyeghez alkalmas kétoldali ragasztócsíkokat, melyeket néhány centiméterenként helyezünk majd a szőnyeg alá, hogy tökéletesen helyén tartsa azt. A fallal történő találkozásnál használhatunk díszléceket, vagy akár itt is rögzíthetjük ragasztócsíkkal a padlószőnyeg szélét.

Mielőtt azonban emellett a burkolási forma mellett döntünk, gondoljuk át, van-e allergiás a családban. Könnyedén előfordulhat ugyanis, még alapos takarítási szokások esetén is, hogy a padlószőnyeg alatt felgyülemlett poratka váltja ki szeretteink kellemetlen tüneteit. Ez esetben talán célszerűbb a könnyebben tisztán tartható laminált parketta választása.

A padlószőnyeg takarítása

A padlószőnyeg a folyamatos igénybevétel miatt folyamatosan koszolódik, ami a színére is hatással van. A rendszeres takarítás során porszívózással könnyen eltávolítható a por, és a különféle apróbb szennyeződés (morzsa, sárfolt stb). Az életvitelszerű használat következtében még a legnagyobb gondosság ellenére is különböző foltok keletkeznek, amelyek egyszerű porszívózással nem tüntethetők el. Ezért az évente esedékes nagytakarítás alkalmával érdemes nagyobb figyelmet fordítani a padlószőnyegünkre is! A gépi szőnyegtisztítás segítségével nemcsak alaposabban takaríthatunk, de a makacsabb foltoktól is egyszerűen szabadulhatunk meg. Ráadásul ragyogó színűvé varázsolja még a régebbi padlószőnyeget is.

Top