You are here
Home > Szabadidő >

Segítség! Nem nyílik az autóajtó!

Nem nyílik az autóajtó

Távirányító, gomb, nyomás. Semmi. Még erősebb nyomás. Semmi. Türelmetlen nyomkodás, semmi. Vagy, kulcs be, zárban elfordít, kattanás elmarad. Az ajtók bizony nem tárulnak. Vagy a távirányító nem reagál a nyomásra, úgy néz ki, lemerült az elem. Vagy, ami talán az egyik legdurvább eset, amikor az autóban marad a kulcs és az ajtók záródnak. Még jó, hogy létezik olyan megoldás, ami nyomtalanul elűzi a kizártság élményét!

Félre a feszítővassal!

Ha nem nyílik az autó, az bizony olyan gond, ami gyors megoldás után kiált. Az esetek többségében ugyanis a várakozás esélytelen vállalkozás. Ilyenkor szoktak előkerülni mindenféle „csodaszerszámok”, és igen, a feszítővas sem ritka a felhozatalban. Aztán kezdődik a monyákolás, aminek a vége a legtöbbször egyrészt kudarc, azaz masszívan zárt ajtók, másrészt sérülés, hiszen a hozzá nem értés bőven nyomokat hagy maga után. Még jó, hogy létezik kockázatmentes ajtó nyitás!

Hogy mi nem jó ötlet, amikor a cél az ajtók szélesre tárása? A saját kezű kocogtatás, kopogtatás, feszegetés, szerelgetés, piszkálgatás. A távirányító zaklatása, a zár erőltetése. Egyik kényszer szülte, erőszakon alapuló terv sem végződhet sikerrel. Viszont nagy a veszélye annak, hogy az amúgy sem rózsás helyzet még siralmasabbá válik. És akkor az egyéb károkat okozó fordulatokról nem is beszéltünk.

A zárszakértő türelemmel, megfelelő szerszámokkal és szakértelemmel a tarsolyában pillanatok alatt pontot tehet a kényelmetlenségek végére. Miközben sem az ajtót, sem a zárat, sem az ablakokat nem érheti felesleges, külső mechanikai, fizikai behatás.

És ha bikázni is kell?

Akkor sincsen gond! Természetesen benne van a pakliban, hogy a kocsi akkumulátora szépen csendben megadta magát, így aztán, ha mindez kihat a zárra is, akkor kész a galiba. Ami extra kihívást jelent, hogy ekkor nem elegendő bejutni a kocsi belsejébe, még az akkumulátor felélesztése is feladat. Szerencsére az igazi szakértő minden helyzetben tettre kész. A bikázó felszerelés pontosan ezért részét képezi azoknak a szerszámoknak, amik a sikeres zárnyitás elengedhetetlen kellékei.

Mi van akkor, ha pajzs védi az autót?

Nem egyszer komoly riasztó berendezés őrzi a jármű épségét. Ez a tény legfeljebb a nem teljesen tisztességes szándékkal rendelkező botcsinálta „mestereknek” rossz hír. Mert amúgy, szakmai értelemben sem a pajzs, sem a riasztórendszer nem jelenthet kihívást és főleg akadályt. A lényeg, hogy segítség kérése előtt érdemes alaposan megfigyelni a jeleket, amelyek szakértői szemmel nézve nagyon is beszédesek.

Úgyhogy ha az autó nem nyílik, ha minden igyekezet ellenére a zár meg sem moccan, ha a logikus gondolatok elfogytak, és csak a feszítővas marad, akkor elérkezett a szakember ideje, aki félresöpörheti a kétségeket, a kétségtelenül ön- és autóveszélyes szerszámokat, és villámgyorsan pontot tehet a kényes ügy végére. És hogy ez mennyi időbe telik? Pár perc alatt tárulhat is a szezám, vagyis a folyamat pikk-pakk lezárható, az autó ajtaja pedig újra szélesre tárható.

Top