You are here

Mi az a födém?

födém

A födém az épület valamely belső helyiségének – szobájának – betetőzése, mely azt a felső emeletsortól vagy a padlástérségtől elválasztja. A födém állhat fából (gerendasoros födém), kőből v. téglából (boltozott födém) és vasgerendák közé elhelyezett fagerenda sorból, – téglaboltozatból – hullámos bádoglemezből vagy valamely dróthálózatból, mely utóbbinak közei gipsszel avagy betonnal lesznek kitöltve.

A tökéletes födém áll:

  1. a födémet hordó szerkezetből, mely ez esetben a gerendasor
  2. annak alsó héjazásából, a mennyezetből
  3. annak felső burkolásából, a padozatból vagy kövezetből
  4. a vakmennyezetből, melyet e célból iktatunk az egyes gerendák közé, hogy a hang áthatását két egymásfölötti helyiségből lehetőleg akadályozzuk valamint a padlásfödémnél – a lakóhelyiséget a külső levegő hőmérsékletének változásaitól megóvjuk.

Alárendeltebb födémeknél, a gerendasort kivéve, a föntebb említett alkotórészek egyike vagy másika hiányozhat is.

A nálunk használatosabb födémek a következők:

  • a pórfödém,
  • a héjazott gerenda v.borított födém
  • a béléses borított födém
  • a vakgerendás borított födém
  • a csapos gerendafödém

Vannak ezen kívül még az úgynevezett feszített gerendás v. tákolt födémek is, melyeket azonban nálunk nem alkalmaznak.

A jó tetőtér kulcsa a megfelelő minőségű tetőszerkezet és annak elemei.

A födém – szakszerűen mondva – az a vízszintes teherhordó szerkezet, ami lezárja felülről a teret, és elválasztja az egymás feletti szinteket. Rengeteg elvárásnak kell megfelelnie, például statikai követelményeknek és teherbírásnak.

Milyen a jól megválasztott födém?

Sokféle típusú födémszerkezet közül választhatsz, de vigyázz, hogy „választottad” valóban megfeleljen a követelményeknek!

Először is tisztázd, hogy mik az elvárások a bekerülő teherhordó szerkezettel szemben, hogy tervezed-e padlófűtés beépítését, hogy milyen burkolatot akarsz majd alkalmazni, hogy a tetőtér milyen funkciót tölt majd be.

Másmilyen födém kell egy kétszemélyes, vízzel teli pezsgőfürdőhöz, és egy kis alapterületű pihenősarokhoz. A tűzvédelmi szempontokat is vedd figyelembe, nem beszélve a hő- és hangszigetelő réteg kialakításáról.

Ha ezek hiányoznak, az csökkentheti, és valószínűleg csökkenteni is fogja komfortérzetünket. Ha ráadásul gyermekeket nevelsz, pontosan tudod, milyen előnyei vannak a hangszigetelésnek…

Top