You are here
Home > Vásárlás >

Válaszd a legjobb ágyneműt az ágyad kényelméért!

kék hálószoba

Amikor kényelmes ágyról beszélünk, gyakran emlegetjük a megfelelő méretű ágykeretet, minőségi ágyrácsot, legfontosabbként pedig a komfortos és minőségi matracot. Ezek valóban az alvás kényelmének alapjai, de nem csak ezeken múlik, hogyan töltjük az éjszakákat. Kevesen beszélnek az ágyneműről, pedig az legalább ennyire lényeges.

Hogyan lehet az ágynemű kényelmetlen?

Sokan azt gondolják, hogy teljesen mindegy, milyen paplant és párnát rejtenek az ágytakarók, de ez súlyos tévedés. Mind a paplan, mind a párna minősége nagyban befolyásolja az alvást, ezért érdemes az igényeknek megfelelőt választani. Persze pár éjszakát bármilyen ágyneműben elalszik az ember, de otthonra, hosszabb távra célszerű jobban meggondolni a választást.

Szintén sarkos kérdés az ágyneműhuzat: nem mindegy, mi ér hozzá a bőrödhöz, mennyire meleg, mennyire szellőzik. Krepp, pamut, flanel, szatén, valamint mikroszálas ágyneműhuzatokkal találkozhatsz leggyakrabban, és nagyon eltérő, hogy ki melyiket kedveli.

Milyen párnát vegyek?

Aludtál már valaha túl magas, túl alacsony, túl puha, vagy éppen túl kemény párnán? Az, hogy milyen párna lesz kényelmes számodra, nagymértékben függ attól, hogy milyen pózban szoktál aludni. A jellemzően oldalt, illetve háton alvóknak a magasabb párnák válnak be, míg a hason fekvők alaposakat kedvelik. A párna keménysége hasonló okokból befolyásoló tényező.

Vannak, akik nem is tudnak kispárna nélkül rendesen aludni, mások sosem használják – ez is egyedileg eltér.

Hogyan válasszak takarót?

A paplan leginkább a hőérzet szempontjából számít sokat. A fázósabb típusok előszeretettel vackolnak be vastag paplanok alá, számukra az extra meleg típusok lesznek megfelelőek. Aki viszont hajlamos az izzadásra, és gyakran van melege, az az egész éjszakát végigszenvedheti egy ilyen meleg paplan alatt. Szerencsére vannak vékonyabb verziók – ha ebbe a kategóriába tartozol, ezek közül érdemes választani. Ha nem megfelelő a hőérzetet éjszaka, nagyon kényelmetlenül aludhatsz, ezért erre érdemes figyelni.

A megfelelő ágynemű kiválasztása során tehát sok mindent át kell gondolni.  Alaposan mérd fel az igényeidet, hogy a számodra ideális ágyneműt tudd választani!

Top