You are here
Home > Kert >

Tippek eper termesztéséhez

eper

Az epret gyakran emlegetik a gyümölcsök királynőjeként, amely nem csoda, hiszen rendkívül finom az íze, és igen változatosan használható fel. Többféle fajtája is van, az egyszer termő fajta ültetési ideje a nyár vége ősz eleje. Legjobb frissen, önmagában, de készíthetünk ízletes lekvárt, és szörpöt, vagy süteményekhez, és levesekhez is használhatjuk.

Az eper fajtái

A szabadföldi eper, vagy földi eper valójában a kerti szamóca, de a köznyelvben főként eperként emlegetik. Az olcsóbb szabadgyökerű eper palánta ültetésére legideálisabb a nyár vége és az ősz eleje, amikor már nincs olyan nagy meleg. Manapság igen kedveltek a cserépben is nevelhető csüngő fajták is. A folytontermő eper azok számára is jó megoldás, akik csak egy kis erkéllyel rendelkeznek. Jó tudni, hogy egyszerre csak igen kevés termést érlelnek és nem is egész évben, hiszen a nyári forróságban a növény pihen, majd ősszel terem ismét.  Különösen a nyári hónapokban nagyon kell ügyelni és a víz és tápanyag igényére.

Az eper szezonja a május, tulajdonképpen a szezon első gyümölcse is egyben, amely attól lesz a legfinomabb, ha a napsütés érleli meg. Ugyanis a kora tavasszal magyar eperként aranyáron árusított gyümölcs nem a szabadföldön terem, hanem vagy üvegházi korai hajtások, vagy fóliasátorban termesztik. Az eper érési idejét több tényező is befolyásolja, például az, hogy a tél mennyire volt enyhe, és mennyire volt meleg tavasszal. Kellemes hőmérséklet, és ideális körülmények esetén akár pár héttel korábban is kezdődhet a szezon.

Az eper palánta termesztése szabadföldön

A talaj előkészítése

A szabadföldi eper a telepítést követő évben terem. A kedvezőbb árú, szabadgyökerű eper palánta ültetésére legideálisabb a nyár vége és az ősz eleje, amikor már nincs olyan nagy meleg. Az ültetést megelőzően nyár végén gondosan készítsük elő a helyét, mivel nem szereti a kötött nehéz talajt. Szerves anyagban gazdag jó vízellátottságú táptalajra van szüksége. A tapasztalatok szerint olyan helyre ajánlott ültetni, ahol sok napfény éri. Ha nem jó minőségű a talaj, ott jobban érzi magát árnyékos területen. Száraz meszes talajon inkább emelt ágyásba ültessük. A talajt trágyázzuk érett szagmentes barnatrágyával, valamint műtrágyázzuk foszfor és kálium tartalmú műtrágyával.

Ültetése

A palántákat se túl mélyre, se túl sekélyre ültessük el úgy, hogy a gyökereket a föld takarja, viszont a maradjon szabadon a gyöktörzse, amelyből majd a levelek kifejlődnek.

eper ültetése

Miért jó az eperfólia?

Az eper gondozása során a rothadás ellen kell a növényt védeni, a termés lehetőleg a földdel ne érintkezzen. Locsolás vagy nagyobb eső után a talaj gyorsan száradjon fel, ezért ajánlott a vízáteresztő eperfólia (agroszövet) használata, amely véd a gyomosodás ellen is, és megvédi a termést a szennyeződésektől és megakadályozza a gombás fertőzéseket. A palántákat ültessük el, majd fektessük le a fóliát. Ahol a palánták vannak, ott vágjunk kis lyukakat és a leveleit óvatos mozdulattal húzzuk fel.

Az eper téli védelme, öntözése

A szabadföldi eper palántákat a téli fagyok ellen takarással például szalmával, mulccsal védjük. A cserépben nevelt epret is szükséges a téli fagyoktól óvni. Helyezzük fagymentes helyre, védett teraszra, vagy lehetőség szerint tegyük le a talajra egy bokor alá és takarjuk le. A téli hónapokban fagymentes napokon 2-3 hetente öntözzük meg, elegendő annyi vizet adni, hogy a talaj csak nyirkos legyen.

Eper palánta gondozása tavasszal

Amikor tavasszal ismét kihajt, kéthetente tápoldattal is locsoljuk meg. Nagyon meghálálja az eper és zöldség tápoldatot, amely nemcsak termésnövelő hatású, de a növényünk tűrőképességét is növeli az időjárás viszontagságaival szemben. Rendszeresen öntözzük, de a földje inkább csak nyirkos legyen. Általában az eper tő 3 év alatt elöregszik, ekkor érdemes új eper palántákat vásárolni.

Top