You are here
Home > Medence >

A medencék karbantartásának 10 lépése

medence karbantartás

A medencék rendszeres, általában heti karbantartást igényelnek. Ez rendkívül fontos, elmaradása esetén a víz használatra alkalmatlan lesz heteken belül, hiszen a levegő (vagy a fürdőzők) által folyamatosan kerül bele a szemét, por, mikroorganizmusok, stb. A karbantartás feladata biztosítani a víz tisztaságát, hogy fürdőzésre alkalmas legyen. A folyamat leírása 10 pontban:

1.) Porszívózás

A medencében a folyamatos keringetés ellenére is leülepedhet bizonyos mennyiségű szennyeződés, amit porszívózással lehet eltávolítani. A porszívócsövet a fölözőnyílásba illesztve elvégzett folyamat hasonlatos a háztartásokban szokásos porszívózáshoz. Kültéri medencékben a szennyezőanyagok felhalmozódása jelentősebb, hiszen a szél állandóan fújja a vízbe a leveleket illetve bármilyen más anyagokat, ezért kétheti takarítás nagy valószínűséggel nem elegendő. Azonban beltéri medencéknél ennél jóval kevesebb kívülről bejutó szennyeződés várható, így ennek megfelelően hetente porszívózni nem feltétlen szükséges.

2.) A szűrők ellenőrzése, tisztítása.

A medencéknél többfajta, különböző finomságú szűrő szükséges. Ezek szerepe az eltérő nagyságú szennyeződések kiszűrése, ami nyilván úgy történik, hogy ezek a kiszűrt anyagok a szűrőkben maradnak. Ennek megfelelően ezeket a szűrőket rendszeresen tisztítani kell, mert enélkül a felgyülemlett anyag hamar a víz folyását akadályozná, teljesen leállítva a vízforgatást. Ide tartozik a szűrőtartály is, amit nem szokás kinyitni, hanem ellenáramoltatással történik a tisztítása. Ez azt jelenti, hogy egy rövid ideig a szokásos iránnyal ellenkezően áramoltatjuk a vizet, ami így kimossa a szennyeződést.

3.) Vegyszerezés

Nem elég azonban csak szűrőket alkalmazni, a vízből nem lehet kiszűrni a mikroorganizmusokat, algákat, vírusokat, baktériumokat. Csak vegyszerek adagolásával lehet a vizet fertőtleníteni,biológiailag alkalmassá tenni fürdőzésre, a szennyező anyagokat oxidálni. Enélkül egészségre veszélyes lehet a víz, és idővel olyan lesz, mint a Duna a budapesti kiömlő szennyvízcsatornáknál.

Ezenkívül a vegyszerek további hatásai:

4.) A legapróbb lebegő szennyező anyagok eltávolítása

Hiába alkalmazunk nagy finomságú szűrőt, mindig lesz olyan apró, szinte mikroszkopikus szennyezőanyag, ami átmegy a szűrőn! Szemmel ugyan nem fogjuk látni, csak a hatásukat – zavaros, homályos maradhat a víz, és egészségügyi problémákat is okozhatnak. A megoldás a pelyhesítésnek nevezett folyamat, melynek lényege nagy vonalakban, hogy a vegyszer hozzátapad ezekhez az apró lebegő részecskékhez, és méretüket megnövelve már kiszűrhetővé válnak.

5.) Az algaképződés megakadályozása

A vegyszerek elpusztítják a vízben előforduló szerves vegyületeket, vírusokat, baktériumokat, de kifejezetten algaölő szerek kellenek az algák eltávolításához és további képződésük meggátolásához. Ennek szerepe hangsúlyosabb kültéri medencéknél, mert a szél segítségével folyamatosan kerülhetnek a vízbe spórák.

6.) Vízzavarosodás gátlása

Speciálisan zavarosodást gátló vegyszerek segítségével biztosítható a kristálytiszta, ragyogó víz.

7.) Mészlerakódás megelőzése

A víz számtalan ásványi anyagot is tartalmazhat. Míg ennek nagyon örülünk egy ásványvíz esetén, a medencéknél ez egyáltalán nem kívánatos, ugyanis ezek az ásványok idővel kiválnak a vízből, a medencefalra, a szivattyú vagy a csövek belsejébe tapadva lerakódnak. Ezen lerakódások a víz áramlását gátolják a keresztmetszet szűkítésével, ugyanúgy ahogy az emberi ereket szűkíti az érfalra rakódó koleszterin vagy mész (érelmeszesedés). A megoldás a mészlerakódást gátló vegyszer használata.

8.) Az uszodavíz minőségének ellenőrzése

Ajánlatos időnként megmérni az uszodavíz pH-értékét, mert a vegyszerek a semleges tartományban (pH 7.0) fejtik ki maximálisan hatásukat. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a túlságosan lúgos (pH 7.0 felett) vagy savas (pH 7.0 alatt) víz irritálja a fürdőzők bőrét, szemét. A pH érték vegyszerek segítségével növelhető, illetve csökkenthető, a semleges érték eléréséig.

Érdemes néha a medencevíz klórtartalmát ellenőrizni. Az alacsony érték a (klór hatóanyagú) vegyszer hiányára utal, míg a magas érték a fürdőzők bőrét, szemét, nyálkahártyáját irritálja.

9.) Az úszómedencék területének tisztítása

A medence közvetlen környezetének tisztán tartása mérsékelheti a vízbe kerülő szennyeződések mértékét.

10.) A medencéhez tartozó berendezések működésének ellenőrzése.

A vízforgatáshoz szükséges berendezéseknek mindenképp működniük kell, illetve javításukról gyorsan kell gondoskodni, mert a nyári nagy melegben nem biztos, hogy kibír a víz 2~3 hetet forgatás nélkül. Ilyen fontos berendezések pl. a szivattyú, szűrőtartály, automata víztöltő, vegyszeradagoló.

Hasonló cikkek:

  • A vízkezelés alapvető funkciói
  • A víz biológiai és kémiai kezelése vegyszerek segítségével
Top