You are here
Home > Lakberendezés >

Hogyan lehet barátságos egy nagyméretű nappali?

lakásbiztosítás

Nagyon sok információt lehet találni a neten arról, hogyan lehet praktikusan, ugyanakkor esztétikusan berendezni pici helyiségeket. Nem véletlen, hiszen rengetegen laknak kis lakásokban, amik berendezéséhez elkél a kreativitás: mindenki szép, otthonos, jól használható környezetet szeretne, de ezt nem könnyű megvalósítani. Arról ugyanakkor jóval kevesebbszer esik szó, hogy miként lehet nagy helyiségeket lakályossá tenni, holott ez sem éppen egyszerű mutatvány.

Ki kell tölteni a teret
A nagy helyiségek berendezésének nehézségét az adja, hogy ki kell tölteni a teret. Ezekre a helyekre értelemszerűen bátrabban vesz az ember nagyméretű bútorokat, de ez nem biztos, hogy elég lesz a probléma megoldásához. Ha ugyanis tényleg tágas a helyiség, még a nagyobb berendezési tárgyak, terjedelmes kanapék, fotelek is kevésnek bizonyulhatnak.

nagy nappali berendezése

Milyen nehézségekkel nézhetsz szembe, mikor nagy helyiséget kell berendezned?
Olyan, mint egy hangár. Hiába a méretes bútorok, ha tényleg nagy a hely, bőven marad üres rész. Ettől az egésznek befejezetlen hatása lesz, sosem fogod melegnek, otthonosnak érezni.
Sok az üres falfelület. Bizony, a nagy szobáknak nagy falaik vannak, ami azzal jár, hogy borzasztó sok üres felülettel kell valamit kezdeni. De mit?
Nehéz funkcionálisan berendezni. Egy méretes helyiségben nehéz úgy elrendezni a bútorokat, hogy ne csak a tér kitöltése valósuljon meg, hanem a funkcionalitás is.
Nagyon vigyázni kell, hogy a megfelelő színeket válasszuk, ellenkező esetben még tovább tágíthatjuk a teret.
Ekkora területen nem könnyű egyben elképzelni a végeredményt, sokkal nehezebb átlátni, hogy is fog kinézni a helyiség a választott bútorokkal.
Természetesen azért nem is lehetetlen vállalkozás, de tartózkodnod kell az impulzusvásárlásoktól, és alaposan meg kell tervezned, milyen nappalit is szeretnél. Az online bútor áruházak ebben segítségedre lehetnek, ki tudod választani előre, mit is szeretnél.

Így lehet otthonos egy nagy nappali:

Ne a fal mellé told a bútorokat!
A legtöbb ember kizárólag azt a módját ismeri a berendezésnek, hogy mindent a fal mellé pakol, ne legyen semmi a szoba közepén. Csakhogy egy nagy nappali esetében például ez azt fogja eredményezni, hogy középen egy óriási üres terület marad. A falak mentén lehetnek komódok, szekrények, könyvespolcok, de az ülőalkalmatosságokat ne told ki a szélekre, sarkokba, nyugodtan legyenek a polcok előtt, persze úgy, hogy el lehessen menni köztük.

Alakíts ki zónákat!
Ahelyett, hogy megpróbálnád körberakni a helyiséget, zónákat alakíts ki a tevékenységeknek megfelelően. Szeretsz olvasni? Szerezz be egy kényelmes fotelt, tegyél mellé egy állólámpát, esetleg egy kisasztalt, és van egy olvasós zugod. A tévénézéshez a kanapét, foteleket helyezd a helyiség egy másik részére, nem kell mindennek egyben lennie.

Egy nagy helyett sok kicsi
Ne egy nagy bútort válassz, hanem több kisebbet. Egy hatalmas, U-alakú kanapé helyett például praktikusabb lehet és otthonosabb érzetet nyújthat egy kisebb kanapé 2 fotellel – ráadásul így nagyobb távot tudsz köztük tartani, aminek köszönhetően több helyet használsz fel.

Szőnyegek és kiegészítők
Mindenki csak a nagy és látványos elemekre gondol, kevesen foglalkoznak a részletekkel, pedig nagyon fontosak! A színek teszik otthonossá, lakályossá a helyiséget, a textilek adják meg a meleg hangulatát. Válassz egy szimpatikus színt, amivel kiegészíted az amúgy uralkodó, semlegesebb árnyalatot. Ilyenből vegyél díszpárnákat, függönyt, szőnyeget, esetleg pokrócot – hihetetlen karaktert fog adni a helyiségnek!

 

Top