You are here
Home > Kert >

A fenyőkéreg mulcs nemcsak esztétikus, de a talajt is gazdagítja

fenyőkéreg mulcs

Az őszi hónapok a kert tulajdonosoknak sok-sok feladatot jelentenek, hiszen ilyenkor kell előkészíteni a talajt a hideg fagyos napokra, ezzel alapozzuk meg a következő szezon talaj minőségét. A mulccsal való talajtakarás az esztétikai megjelenése mellett több szempontból előnyös: segít a gyom visszaszorításában, védi a növényeket, és a talajt is tápanyaggal látja el.

Mint minden hónapnak, az októbernek is megvannak az aktuális feladatai. A kertben élő növények is megkezdik a vegetációt, a nyirkos időben ledobják a leveleket. A jövő évi gazdag termést és a szép zöld udvart a talaj megfelelő karbantartásával érhetjük el. A kártevők és a betegségek megjelenését megakadályozhatjuk, ha nem csak az elhalt növényektől, de a gyomoktól is megszabadulunk. A talajvédelemhez tartozik a mulcsolás is, amelynek ősszel nagyobb a jelentősége a tavaszihoz képest. Egyre több kertben látni a virágágyásoknál, a szegélyeknél és a fák tövében a színes fenyőkérget. A természetes színű fenyőkéreg mulcsot Borovi fenyőből, Lucfenyőből és a Vörösfenyőből állítják elő. Gyakorlatilag a természetes környezet mintáját követjük, mint például az erdőben, ahol a fák töve körül a lehullott avar és a humusz az elfagyás ellen nyújt védelmet.

A kerttulajdonosok különösen kedvelik, mivel megkönnyíti a fűnyírást a fatöveknél, de a szegélyek esetében is, és segíti növényzet vízháztartását. Ma már a mulcsok több féle fajtáját használhatjuk, a fenyőkéreg-mulcs kisebb és nagyobb szemcsés változatokban kapható. Az apróbb méretű mulcs a kisebb cserjék és az évelők alá ajánlható, míg a nagyobb méretű mulcs ideális a közepes méretű tuják, cserjék és díszfák alá. A fenyőkéreg mulcs a gyomok kifejlődést akadályozza, valamint a talaj savanyításában vesz részt. Egy 5-10 centiméter vastagságú rétegtől a talaj nemcsak laza szerkezetű marad, de a tápanyagot is jobban megőrzi.

Azonban nem csak a kerti növényeknél alkalmazható, bátran használjuk a balkonon, teraszon, illetve a beltéri növényeink alá is. Előnye, hogy egy idő után elbomlik, viszont a tápanyagokat átadja a talajnak. Az esősebb időszakok után a sár lassabban szárad fel, ezért a mulcs kiválóan használható ösvények és az autóbeálló beborítására is.

Top