You are here
Home > Ingatlan >

Alku az ingatlanra

alku ingatlanra

Fontos leszögezni azt, hogy minden ingatlan annyit ér, amennyit hajlandóak érte fizetni. Az ingatlan közzétett ára nem feltétlenül a legalacsonyabb ár. A piacra kitett, vagyis intenzíven hirdetett ingatlanokra a piac reagál, ha az első pár hónapban nem adódik el az ingatlan, a tulajdonos kénytelen lejjebb vinni az árát.

Ha megtaláltuk a megfelelő ingatlant, kardinális kérdés, hogy mennyit tudunk érte fizetni. Ezzel tisztában kell lennünk, a pontos költségszámítás fontos mankónk lehet az ajánlattételnél. Legyünk tisztában azzal, hogy milyen más költségeink lesznek, pontosan mennyi hitelt kapunk a finanszírozó banktól az önrész mellé. Az árral való tárgyalásnál hasznos érv lehet, ha felkészülünk a környék hasonló adottságú eladó ingatlanjaiból. Hasonlítsuk össze az általunk kiszemelt ingatlant az aktuális kínálattal!

A tulajdonos céljait, motivációját is érdemes feltérképeznünk. Például ha egy tulajdonos kényszerhelyzetben van, adódhat ez abból, hogy már megtalálta a megfelelő ingatlant, amit meg akar venni vagy a munkahelye miatt költöznie kell, akkor valószínűleg könnyebben fog engedni az árból.

Nem árt tudnunk, mi vagyunk-e a tulajdonos első ajánlattevője, vagy esetleg már voltak többen is előttünk. Lehet pozitívan hatni a készpénzes vásárlással arra a tulajdonosra, akinek szüksége van a pénzre. Viszont vevőként ne játsszuk ki az összes kártyánkat, például ha nagyon tetszik a lakás, akkor sem kezdjük rögtön lemérni, illetve hangosan berendezni, hiszen ezzel eláruljuk, hogy nagyon tetszik az ingatlan, mielőtt még puhatolóztunk volna az egyéb körülményekről.

Top