You are here
Home > Ablak >

Milyen szempontokat kell figyelembe venni belső párkány vásárlásakor?

belső párkány

Otthonunk felújításakor vannak olyan elemek, amelyek nagy hangsúlyt kapnak – például a fürdőszobai burkolat – és vannak olyanok, amelyek kevesebbet – például a belső ablakkönyöklő -, miközben legalább olyan fontos szerepet játszik otthonunk megteremtésében. Emiatt legtöbbünknek nincs kiindulási pontja, hogy milyen is legyen a belső párkány.

Funkcionalitás mindenekelőtt

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora legyen a belső könyöklő. Ahhoz, hogy ezt a kérdést eldöntsük, abból kell kiindulnunk, hogy mire szeretnénk a későbbiekben használni. Szeretnénk ott könyveket vagy újságokat tárolni? Szeretnénk virágcserepet tenni a párkányra? Van lakásban tartott macska, akinek szeretnék helyet biztosítani a nézelődésre? Ezekre a kérdésekre adott válasz nagyban meghatározza a párkány mélységét.

Színárnyalatok

A párkányok ingatlanunk meghatározó elemei, amiknek a segítségével igazán stílusos lehet otthonunk. Ehhez viszont az kell, hogy a párkány jól passzoljon elképzeléseinkhez és a belső designhoz, ami miatt a szín – a méret mellett – az egyik legfontosabb paramétere a párkánynak. A természetes kő párkányok – mészkő, márvány, gránit – egészen biztosan talál olyan szín árnyalatot, ami tökéletessé teszi otthonát.

Stílus

Az ablakpárkányoknak nem csak funkcionális szerepe van otthonunkban, hanem esztétikai szempontból is fontosak. Ezért egyáltalán nem mindegy, milyen anyagot választunk a célnak. Egy egyszerű műanyag párkányra is pakolhatunk könyveket vagy virágcserepet, azonban egy stílusos belsőtérben egészen biztosan kiütközne, amivel elronthatjuk otthonunk belső varázsát.

Vegyük figyelembe a párkány környezetét

A kérdés szintén a méret megválasztáshoz vezethető vissza. Ha szeretnénk helyet megtakarítani és olyan helyen van az ablak, ahol nem tudjuk kihasználni a párkány nyújtotta funkciókat, akkor egy keskeny párkány a jó választás. Ha viszont a párkány olyan helyen van – például az ülőgarnitúra felett -, ahol számtalan funkciót tudunk hozzá társítani – dohányzóasztal – érdemes szélesebb párkányt csináltatni.

Igénybevétel

A megfelelő párkány megválasztásakor fontos, hogy végig gondoljuk, milyen igénybevételnek lesz kitéve. Ha pultként is funkcionál, cserepeket tárolunk rajta vagy kisállat van a házban, akkor az anyag választás különösen fontos. Az egyszerű műanyag párkányokon pillanatok alatt meg fog látszani a használat, míg a jól megválasztott természetes kövön, mint például a gránit, nem fog sem az idő vasfoga, sem pedig a macska karma.

Kérjünk szakértői segítséget

Ha az előző pontokat átgondoljuk, az egy jó kiindulópont ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő belső párkányt. A tökéletes kivitelezéshez érdemes szakértői segítséget kérni. Az Amonstone prémium természetes kő kereskedés kínálatában számtalan különböző stílusú és színárnyalatú alapanyag áll rendelkezésre, amelyet igény szerint méretre vág és házhoz szállít. Találja meg és rendelje házhoz otthonába legjobban illő külső, vagy belső párkányát!

Fotó forrása: unsplash

Top