You are here
Home > Kert >

Bazsarózsa ültetése

bazsarózsa ültetése

A bazsarózsák, vagy paeoniák az őszi ültetésű évelők közé tartoznak. A fenséges színű és formájú virágukat május-június környékén bontják. Gondozásuk egyszerű, jól bírják a fagyokat, azonban a friss tövek esetében érdemes a talajt a téli viszontagságok ellen szalmával, avarral védeni. Egyes fajtái cserében és balkonládában is szépen fejlődnek.

A bazsarózsák (Paeonia), vagy paeoniák számtalan változata ismert, ugyanakkor a hétköznapi nyelvben a pünkösdirózsa névvel is találkozhatunk. Nem áll rokonságban a rózsákkal, a nevét valószínűleg a rózsa virágjára emlékeztető forma miatt kapta. Manapság kaphatók változatos színű balkonbazsarózsák, ezek általában 50-90 cm magasra nőnek, és dekoratív díszei a teraszoknak.

A bazsarózsa ültetése

A bazsarózsa ültetése nem bonyolult, még kezdő kertészek is bátran belefoghatnak.

bazsarózsa ültetése

Ültetési idő, fényviszonyok

Ültetésének ideje az őszi hónapok, szeptemberben, vagy októberben ültessük el. Jó tudni, hogy igen kedveli a fényt, ezért feltétlenül olyan helyre ültessük, illetve telepítsük, ahol legalább nyolc órán keresztül éri a napsütés.

Ültetőközeg

Ültetés előtt készítsük elő a földet: érett szarvasmarha trágyát keverjünk a kiásott földhöz. A bazsarózsa a gyengén meszes, tápanyagban gazdag földet kedveli. Jó tudni, hogy ha földbe ültetjük, akkor a telepítés helyét gondosan válasszuk meg, mivel a gyökere gyorsan terjeszkedik földben, és későbbiekben nem tolerálja az átültetést, helyváltoztatást. A gyökeret a kis rügyekkel felfelé, nagyjából 5-8 cm mélyre ültessük. Óvatosan dolgozzunk, mivel ezekből alakul ki a következő évben a szára és a virága. Miután betemettük, öntözzük be alaposan.

Fagyvédelem

A bazsarózsák tálállóak, de a friss töveket érdemes szalmával, avarral befedni a fagyok ellen.

A bazsarózsa gondozása

Tavasszal trágyázzuk meg, a nyári hónapokban rendszeresen öntözzük. Az elnyílott virágokat, és az elszáradt leveleit ősszel távolítsuk el.

Top