You are here
Home > Magazin >

Rosacea kezelés

Rosacea kezelés

A rosacea egy igen összetett bőrprobléma azon túl, hogy esztétikailag is zavaró lehet. A rosaceás bőr ápolása nem csak odafigyelést, de speciális anyagokat, krémeket is igényel. Kezelésére többféle módszer is alkalmas, melyek közül igen kedvelt a villanófényes kezelés. Jó hír, hogy a rosaceás bőr célzott kezeléssel nem csak karbantartható, de a kedvezőtlen folyamat is lassítható.

Mi az a rosacea?

Biztosan találkoztunk már a környezetünkben olyan porcelán fehér bőrű egyénekkel, ők azok, akik világos színű hajjal és szemmel rendelkeznek (I és II-es bőrtípus), általában ők az érintettjei a rosaceának. Fiataloknál kevésbé okoz problémát, főként a negyvenes évektől, és az 50-60 éves korú páciensek körében látható igazán: az arcuk középső részén lévő bőrpír és a tágult erek. Jellemzően azon a területen, ahol fokozott a bőr faggyútermelése:

  • homlokon
  • orron
  • orrszárny
  • orcákon
  • állon

A tapasztalatok szerint inkább nőknél jellemző, ezt a fokozottabb kozmetikum használatnak tulajdonítják.

Miért nehéz a rosaceás bőrt kezelni?

Mivel háttere meglehetősen tisztázatlan, okozhatja genetikai ok, mikrokerigés zavara, de a stresszes életmód, napfény és a hormonális változások is kiválthatják. Az elváltozásnak több stádiuma van, és idősebb korú férfiaknál gyakori látvány az úgynevezett karfiol orr, ekkor a bőrben zajló gyulladásos folyamat miatt csomók és burjánzás indul be. Szerencsére a szervezet számára az átlagos hajszálér tágulat nem okoz semmilyen problémát. Egyedül esztétikailag zavaró tényező, és ráadásul hiába próbálják diszkréten a hölgyek sminkkel megfelelően kendőzni. Másrészt a hajszálértágulat gyakran jár együtt hiperérzékeny, és intoleráns bőrrel.

Rosacea kezelésének módjai

A rosacea kezelése mindig a probléma súlyosságától függ: a tágult erekre eredményesek a különféle krémek, de szakorvos gyógyszeres kezelésről is dönthet. Másrészt jelentős eredmények érhetők el orvos esztétikai beavatkozások- kezelés sorozatok- által. Általában az orvos esztétikai rendelőkben lézeres, rádiófrekvenciás, és IPL kezelést alkalmaznak.

Mi a célja az előzetes konzultációnak?

Mielőtt bárki döntést hozna érdemes tájékozódni a különböző technikák nyújtotta lehetőségekről, az eljárás várható eredményéről, hosszú távú hatásáról. A különböző orvosesztétikai rendelők a honlapjukon részletes árlistát tesznek közzé, de változatos, közérthető formában elkészített blogcikkeket is tartalmaznak. A konzultációs lehetőséget mindenképp érdemes a kezelés előtt igénybe venni – általában ez alapfeltétele a beavatkozásnak –, hiszen jó alkalom a probléma és a megoldás teljeskörű tisztázására, és akár a hosszú távú kezelés program kiválasztására. Hiszen az idő múlásával egyre több, és más jellegű (ránc, petyhüdt bőr, toka, stb.) probléma jelentkezik, amelyek legalább olyan zavarólag hathatnak az önbizalmunkra, mint a rosacea.

Hogyan zajlik a rosacea kezelés?

Amennyiben IPL technológiával történik, akkor azt érdemes tudni, hogy az intenzív pulzáló fénnyel végzett eljárás a legmodernebb technikák egyike. A legideálisabb időpontja az őszi és a téli hónapok, és a nagyjából 10-30 percig tartó fájdalommentes villantással már az első kezelés is bizakodó eredményt hozhat az értágulatok mennyiségében, és a piros foltok is halványulnak.

Milyen előnyei vannak az IPL kezelésnek?

 A kezelés sorozat után a megfelelő bőrápolási rutin kialakításával, valamint a bőrünk számára ideális (nem irritáló) kozmetikumok rendszeres használatával jelentős mértékben javítható. Fontos azonban, hogy a kezeléssel csak a tüneteket kezelik, és mivel a kiváltó okot(okokat) nem, így a jövőben is újabb kezelésekre lehet szükség a folyamatosan kialakuló értágulatok miatt. Azonban a villanófényes kezeléssel pácienstől függően tünetmentes állapot is elérhető, és lassítható a kedvezőtlen tendencia a célzott kezelés által.

Milyen gyakran kell a kezelést ismételni?

A tapasztalatok szerint 1-2 évente egyszer ajánlott ismétlő kezelésre jelentkezni a tartós eredmények érdekében.

Fotó: darvasmed.hu

Top