You are here
Home > Lakáshitel >

Támogatott lakáshitel

mindigbutor

Magyarországon jelenleg is lehet államilag támogatott forint alapú lakáshitelhez jutni, de a feltételek sokat szigorodtak, az új államilag támogatott hitelek által nyújtott lehetőség azok számára lesz kedvező, akik vásárolnának új vagy akár használt lakást, esetleg építkezni szeretnének.

Ez a konstrukció most a középosztálynak nyújtana kedvezőbb lehetőségeket, azok számára akik kisebb lakáshoz szeretnének jutni,ezáltal reméli a kormány, hogy újra beindul a hitelpiac, és újra fellendíthető lesz a mélyponton lévő lakáspiac.

Az Otthonteremtő Tanács javaslatának elfogadásával,jóval nagyobb rétegek számára lesz elérhető az államilag támogatott lakáshitel:

A hitelkonstrukció tulajdonságai, feltételei:

– igényelhető új lakás építésére, új építésű ingatlan vásárlására, illetve meglévő ingatlan korszerűsítésére

– a hitel igénylésénél megszabott korhatár:- egyedülálló vagy gyermektelenek is igényelhetik, 1 gyermeket nevelő személy esetében 35 év, több gyermek esetében 45 év

– Budapest és megyei jogú városokban 25 millió forint a maximum ingatlan ár vagy építési költség összege, míg más helységekben legfeljebb 20 millió forintnál nem lehet több az építeni vagy a vásárolni kívánt ingatlan értéke..

– nagycsaládosoknak előnyös ez a konstrukció: 6 gyermeknél 70%, 4 gyermek esetében 59%, míg 2 gyermek esetén 52% az állami támogatás mértéke.

– Új lakás vásárlása, építése esetén Budapesten és megyei jogú városokban maximum 12,5 millió forint igényelhető, más településeken 10 millió forint a maximális igényelhető összeg

– korszerűsítésre maximum 5 millió forint adható

– a hitel 1 vagy 5 éves kamatperiódusra igényelhető, az ügyfél igényei szerint

– a futamidő 30 év maximálisan, a türelmi idő viszont akár 5 év is lehet, a kamattámogatás az első 20 évre igényelhető,

– a hitelt magyar állampolgár, vagy olyan külföldi állampolgárok igényelhetik, akik rendelkeznek állandó lakcímmel Magyarországon

– fontos kitétel: az igénylő nem rendelkezhet más államilag kamattámogatott hitellel, és a Kormányrendeletben meghatározott lakástulajdonuk lehet.

– amennyiben 5 éven belül értékesít ingatlant , annak árát be kell forgatni a támogatott kölcsönből finanszírozott ingatlanba, kötelezően.

Top