You are here
Home > Munka >

Így távolíthatja el a ruhára került olajfoltot egyszerűen!

olajfolt

Aki bármilyen olyan jellegű fizikai munkát végez, ahol a terep egy szerelőműhely, egy gyár, építkezés vagy egyéb olyan hely ahol bármennyi esély van arra, hogy olajfolt kerül a ruhára, az tudja a legjobban, milyen nehéz megszabadulni az ilyen jellegű szennyeződésektől. Hiszen egy szimpla mosás nem lesz elég ahhoz, hogy az adott ruhadarab újra makulátlan legyen, de jellemzően önmagában az áztatás sem nyújt tökéletes megoldást. Mégis akkor mi a legjobb amit tehet ilyenkor az ember? Megmutatjuk!

A legnehezebb az, hogy ne maradjon nyoma

A legnehezebb feladat egy olajos szennyeződés eltávolításakor az, hogy egyáltalán ne maradjon nyoma, vagyis a sárgás, barnás színű kis pecsét is tűnjön el onnan. Különösen világos színű textileknél van ennek nagy jelentősége, ugyanis ezeken sokkal könnyebben szemet szúr egy ilyen elváltozás. Mondhatja ilyenkor az ember, hogy ez csak egy munkásnadrág, nem kell annyira odafigyelni rá, ám ha minden héten több ilyen folt is kerül a nadrágra, pulóverre , kabátra vagy pólóra, egy idő után bizony nem nagyon marad szabad hely a felületen. Attól pedig, hogy valaki fizikai munkát végez, nem kell pecsétes ruházatban elindulnia reggelente a melóba.

Az idő nagy úr

Munkavégzés közben szinte esélytelen, hogy lekerüljön a szóban forgó ruhadarab és minél hamarabb kezelésbe vehesse, ám az idő nagyon sokan számít ebben az esetben. Ugyanis minél több telik el, annál jobban beleszárad és annál nagyobb kihívást jelent majd az olajfolt eltávolítása. Így ha munka közben nem is, de hazaérve azonnal cselekedni kell, nem ajánlott a szennyes kosár mélyére rejteni a foltos ruházatot.

Ne áztassa be azonnal!

Amikor folt van a ruhán, az ember reflexből teszi a csap alá, hogy minél előbb meginduljon az ázás, ezzel együtt pedig az eltávolítás folyamata. Azonban egy olajfolt esetén ez nem bevált módszer, sőt! Mielőtt víz érné a felületet, érdemes bevetni valamelyik szert, legyen az bolti vagy házi megoldás és csak ezután a mosógépbe pakolni azt. Így ugyanis sokkal nagyobb esélye van annak, hogy a foltnak nyoma sem lesz, amikor lejár az elindított program.

Egy nagy adag szerencse is kell hozzá

Az olajfolt tipikusan olyan szennyeződés, amely bizony feladja a leckét az ember számára, hiszen az eltávolítása szempontjából még csak az sem mindegy, hogy milyen a ruha anyaga, mikor került rá a szennyeződés és milyen mértékű az. Így sokszor valóban szükség van a kitartás mellett egy nagy adag szerencsére is a foltmentes ruházat eléréséhez.

Választhat bolti termékeket

A reklámokban és a boltok polcain nem egy olyan termékkel találkozik az ember, amelyek a tökéletes foltmentességgel kecsegtetnek. Ilyenkor nagyon könnyű elveszni a széles választékban, hiszen a szappanok, gélek és mosószerek dobozai mind más különleges erőt ígérnek, amely kihúzza az ember a szorult helyzetéből. Ilyenkor az egyetlen megoldás a próbálkozás, hiszen van rá esély, hogy éppen szerencséje lesz és a várt hatást tényleg el tudja érni.

Próbálkozhat házi praktikákkal is

A bolti megoldások mellett számtalan – sokszor meglepő, de általában működő – házi praktika is létezik, amelyekkel azért érdemes próbálkozni, mert jellemzően sokkal kevésbé vannak hatással a ruha anyagára, szemben a reklámozott termékekkel. Ráadásul költséghatékonyabb is, ha az alapból otthon levő dolgok segítségét kérjük a folt eltávolításához. Ebben a cikkben nagyon sok különböző házi tippet és részletes leírást talál, a hintőpor használatától egészen a szódabikarbóna bevetéséig.

Láthatja, hogy bizony nem egyszerű a feladat, ha olajfolt eltávolításáról van szó. Hiszen nem létezik erre a problémára egyetlen bevált megoldás, mindenképpen próbálkozni kell addig, míg meg nem találja az adott szituáció szempontjából a leginkább megfelelőt. Türelem, kitartás és szerencse, erre a hármasra bizony nagy szüksége lesz a küldetés teljesítéséhez, ám fontos hangsúlyozni, hogy mindezek ellenére nem lehetetlen megoldani a feladatot, amivel szemben áll.

Top