You are here
Home > Magazin >

Miért érdemes gépészmérnök pályát választani?

gépészmérnök képzés

Aki ma a műszaki pályát választja annak a jövőben sem lesz gondja az elhelyezkedéssel, különösen gépészmérnökként, villamosmérnökként lehet könnyen jó munkát találni. A műszaki terület rendkívül sokrétű álláslehetőséget, és jó fizetést kínál. Így akiket a gépek működése, fejlesztése és a legújabb gépipari technológiák érdekelnek, emellett jók reál tárgyakból, azoknak jó választás a gépészmérnök BSc szak, amely számos egyetem kínálatában megtalálható.

Miért érdemes mérnök szakot választani?

A továbbtanulás mindig örökzöld téma. Gyakori kérdés, hogy melyik egyetemi képzésekkel lehet ma a legkönnyebben elhelyezkedni, illetve sokakat érdekel az előrejutás, és nem utolsó sorban a kereseti lehetőségek. Ma azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek a technika és tudományok iránt, jók reál tárgyakból, és jó műszaki készségekkel rendelkeznek – érdemes minél több ismeretre szert tenni a mérnöki pályákkal kapcsolatosan.

Legkeresettebb, legjobban fizető szakmák a munkaerőpiacon

A munkaerőpiac folyamatosan változik, és az állásportálok, fejvadász cégek információ alapján az állapítható meg, hogy ma legkönnyebben villamos mérnökként és gépészmérnökként lehet elhelyezkedni, és a hallgatók gyakran már a tanulmányaik alatt kiváló állásajánlatokat kapnak. Ugyanakkor a munkaerőpiacon hiány van a kombinált tudású szakemberekből, például IT tudással rendelkező Villamosmérnök BSc végzettséggel rendelkezőkből. De az angolul jól beszélő fizikus-mérnök végzettségűek iránt is nagy a kereslet.

gépészmérnöki képzés

Miért jó választás a gépészmérnök szakma?

A gépészmérnök szakma egyrészt időtálló a sokfélesége miatt, emellett igen nagyra becsült. Szinte nincs olyan terület, ahol ne lenne szükség a jól képzett szakemberekre. A frissdiplomásokat izgalmas karrier várja akár a gyártás, robotika, autóipar, feldolgozóipar területén, de el tudnak helyezkedni az egészségügyben, energiaellátásban, élelmiszeriparban, vagy a közlekedésben egyaránt. Az elérhető fizetés nagyban függ az iparágtól, például legjobban a robotikával foglalkozó gépészmérnökök keresnek, de az autógyártásban és a gyógyszeripari ágazatban, valamint az orvosi eszközöket gyártó ágazatban is magasak a fizetések. A kereset függ még a területi elhelyezkedéstől is: például az ipari területek közelében, nagyvárosokban jellemzően nagyobb a kereslet gépészmérnökök iránt, ott általában a fizetések is jobbak.

Kik válasszák a gépészmérnöki szakmát?

A gépészmérnököknek erős reálkészségekre – matematika és fizika tudásra van szükségük. Másrészt fontos elvárás a logikus gondolkodás, és a jó problémamegoldó képesség, amelyek elengedhetetlenek a meglévő géptervek módosítása és új tervek létrehozása során, illetve nélkülözhetetlen a kreativitás.

Melyik egyetemet, és képzést válasszuk?

Az ország számos egyetemén képeznek gépészmérnököket. Például a BME-n 1871 óta folyik gépészmérnök képzés, és a Gépészmérnöki Kara hazánk egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező műszaki karának egyike. Mivel az angol nyelvtudás ma kiemelten fontos a mérnökök számára is, így az egyetem legnépszerűbb angol nyelvű képzéseiből gyűjtöttünk össze párat.

gépészmérnöki képzés

BSc Mechanical Engineering

A kar népszerű képzése a BSc in Mechanical Engineering program, a 7 féléves oktatási program keretében a hallgatók kiváló felkészítést kapnak a gyorsan fejlődő technológiai kihívásokra. A mérnöki tudományok mellett (például mechanika, hőtudományok) a hallgatók megismerik a korszerű technológiákat, az új gépészeti megoldásokat és a jövő szerkezeti anyagait egyaránt. A képzés során a gépészeti és anyagtechnológia ismeretek mellett kiemelten fontos szerepet kapnak a matematika, fizikai és informatikai ismeretek egyaránt.

Karrierlehetőségek

Gépészmérnöki diplomával az iparkülönböző területein lehet elhelyezkedni, mivel az egyre bővülő ipari termelés, a robotizáció, és digitalizáció miatt minden ágazatban szükség van gépészetre, a gyártórendszerek, technológiák üzemeltetésére, karbantartására és tervezésére egyaránt.

BSc Electrical Engineering

A mérnöki szak kiválasztásakor sok fiatal a gépészmérnök és a villamosmérnök szakma között mérlegel. A szintén 7 féléves BSc in Electrical Engineering program főként azok számára ideális, akiket nem a gépek, gépészeti megoldások érdekelnek, hanem az áramkörök világa, a villamos rendszerek iránt vonzódnak. A villamosmérnök szakmát azonban azoknak a lányoknak is érdemes ma választani, akik jók matematikából, fizikából, érdeklődnek a modern technika világa iránt, és jó műszaki érzékkel is rendelkeznek.

Karrierlehetőségek

A gépészmérnöki pályához hasonlóan a villamosmérnökök számtalan területen és pozícióban találnak karrierlehetőséget, és kiemelkedően magas fizetést.

 

Top