You are here

Mikor lehet jó megoldás a gipszkartonozás?

gipszkartonozás

Ha a lakás felújítása vagy átalakítása során valami újdonságra vagy gyors megoldásra van igény, akkor csak gipszkarton lapokat kell beszerezni, amelyeket vagy saját munkával, vagy pedig szakember bevonásával lehet felszerelni.

Mire lehet jó megoldás a gipszkartonozás?

Az egyik legalapvetőbb felhasználási területe, hogy alkalmas helyiségek kettéválasztására. Például bővül a család, és egy nagy szobából két kisebbet kellene csinálni, erre kiválóan alkalmas ez a XXI. századi korszerű építőanyag.

A másik probléma lehet a régi építésű lakásoknál, hogy vagy túl magas a szoba, vagy elég rossz állapotban van a plafon, ezért szükség lenne egy gyorsan elkészíthető, praktikus és esztétikus álmennyezetre, erre is nagyszerű lehetőséget biztosít a gipszkarton.

Ha nem új fal felhúzására, vagy a mennyezetet szebbé tételére van szükség, akkor például hangszigetelés kialakításához előtétfalként is kiválóan használható, de akár vezetékeket is el lehet rejteni egy gipszkarton fal vagy stukkó mögé. Gipszkartonnal egyedi dizájn is kialakítható, akár saját tervezésű bútorokat is lehet belőle készíteni, de ívek és kiszögellések alkotására , vagy rejtett világítás elhelyezésére is kiválóan alkalmas .

De miért is jó gipszkartont alkalmazni?

Az egyszerű szerelés mellett egyik legfontosabb előnyös tulajdonsága a gipszkartonnak, hogy olcsó, pár ezer forintból meg lehet vásárolni bármelyik építőipari áruházban, lerakatban.

Az sem utolsó szempont, hogy a gipszkarton szerelése, a szárazépítési technológiából adódóan nem jár sok kosszal, akár összeszerelésről, akár bontásról beszélünk, a hulladék közvetlenül kidobható a szemétbe. Az építésbe bárki belefoghat, persze sokkal előnyösebb szakembert hívni.

A gipszkarton remek hő- és hangszigetelő, de a páratartalmat is nagyszerűen tudja szabályozni. A gipszkarton gipszmagjának pórusai egy ideig magukban tartják a nedvesebb levegőt, a száraz levegőbe pedig visszapárologtatják ezt a nedvességtartalmat. Speciális szilikonos keverékkel vagy üvegszállal készített gipszkarton akár a fürdőszoba plafonját is dizájnosabbá teheti. A gipszkarton ugyanúgy, mint a téglafal, festhető, tapétázható.

Meglepően jó a teherbíró képessége is. Tűzvédelem szempontjából is előnyös választás lehet, ugyanis a gipsz olyan kristályokból, áll, amelyek megkötik a vizet. Ha a lakásban tűz üt ki, akkor a gipszben lévő víztartalom csökkenti a lángok hőjét és így akadályozza a tűz gyors terjedését. Ez a tulajdonság speciális tűzgátló adalékanyaggal készített gipszkartonlapoknál fokozottan tűzbiztossá tehető.

Ne legyintsen a gipszkartonra, mert ez a modern építőipar egyik leghasznosabb tagja!

Top