You are here
Home > Szobanövények >

Korallvirág szaporítása

korallvirág szaporítása

A korallvirág az egyik legnépszerűbb szobanövény, kis cserepekben ajándékként is kedvelt. Pár praktika betartásával az év nagy részében virágzik, ráadásul a szaporítása sem bonyolult. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, valamint azt is, hogy miért ajánlott gyökereztető port használni a szaporításakor.

A korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) tömött korallvirág néven is ismert, a pozsgások népes családjába tartozik. Különböző színű apró virágai színt visznek a sötét téli nappalokba, de megfelelő feltételek biztosítása esetén sokáig gyönyörködhetünk a növényben.

korallvirág szaporítása

Igen gyorsan fejlődik, ezért ha kinőtte a cserepet érdemes átültetni. A gondozásával kapcsolatban fontos tisztában lenni a fény és vízigényével. A korallvirág rövidnappalos növény, kedveli a fényt, de a tűző naptól óvni kell. Gyakori hiba a túlöntözés, pedig mint a pozsgások általában inkább csak a nedves talajt igényel, és érzékeny a pangó vízre.

A korallvirág szaporítása

A korallvirág szaporítása nem bonyolult, történhet magvetéssel és dugványozással. A hajtásdugványról, vagy levéldugványról egyszerűbben szaporítható, így ez az elterjedtebb módszer, az aktív növekedés időszakában bármikor végezhető.

korallvirág szaporítása

Megfelelő ültetőközegre és vágott, vagy letört dugványra van szükségünk. A hajtásról szedjük le az alsó leveleket, majd a szár végét mártsuk bele gyökereztető hormonba (próbálkozhatunk az otthon megtalálható fahéjporral is, vagy forró vízben feloldott kanálnyi mézzel). Jó tudni, hogy a gyökereztető hormon meggyorsítja a növényfejlődését, és a dugvány gyorsabban fejleszt új gyökereket. Jóval erőteljesebb életképesebb növények fejlődnek ki, mint például vízben történő gyökereztetésnél.

 Jó vízáteresztő képességű, gyengén savanyú földbe ültessük 1 cm mélyre egyesével, vagy párosával, majd tekerjük körbe átlátszó fóliával. Kb. 20-22 Celsius fokon két-három hét alatt gyökeresedik meg. Ezalatt az idő alatt csak annyit öntözzük, hogy a földje ne száradjon ki.

Top