You are here
Home > Fűtés >

Hogyan működik egy infra fűtőpanel?

infapanel

Menj ki a szabadba egy meleg napon, és érintsd meg például egy autó tetejét vagy a járdát és meleget fogsz érezni. Ennek a hőnek nagy része infravörös sugárzásból származik, és mivel ez egy sugárzó energiaforrás, felhasználható otthonok és irodák fűtésére is. Sokan találkoztak már az infravörös sugárzással olyan speciális kamerák formájában, amelyek képesek felvenni az emberi test által kibocsátott hő mennyiségét. De ennek a szabad szemmel láthatatlan sugárzásnak a mai világban már sokkal szélesebb felhasználási köre van. Ilyen sugárzással működik például egy infra fűtőpanel.

Az infra fűtőpanel működése: az infravörös hő felfedezése

Az infra fűtőpanel infravörös energiával, sugárzással fűt. Az infravörös energiát először William Herschel csillagász és tudós fedezte fel a 19. század  elején. Azt már korábban is megállapították, hogy a fényt prizmával lehet felosztani, de Herschel egy kicsit tovább vitte ezt az elképzelést, és azt feltételezte, hogy a fényfelhasadás különböző típusú vagy szintű energiákat tartalmaz.

„Elsötétített” izzókkal ellátott hőmérők segítségével meg tudta mérni a spektrum minden színét, és felfedezte, hogy a hőmérséklet az ibolya és vörös színek között mozog. Kísérletében a vörös spektrumon túli terület termelte a legtöbb hőt, ezt nevezték infravörösnek. Úgy gondolják, hogy a nap energiájának mintegy 80%-a a spektrum ezen területén található. Ez további három alszakaszra osztható, amelyeket közeli, középső és távoli infravörösnek neveznek. Az infravörös energia szabad szemmel láthatatlan, hacsak nincs speciális kameránk vizsgálására. Mindannyian infravörös energiát és hőt bocsátunk ki, amelyet  a múltban gyakran használtak gyógyításban is.

Infra fűtőpanel és az infrafűtés egyéb típusai

Az infravörös fűtési rendszerek sokfélesége miatt, amelyek kissé eltérő módon működnek, nehéz felmérni a technológia általános környezetbarát tulajdonságait, de a közelmúltbeli kutatások azt mutatják, hogy sok rendszer, különösen az otthoni és irodai infra fűtőpanel szén-dioxid-kibocsátása a valaha volt legbarátságosabbnak mondható, hiszen semmi szén-dioxid kibocsátása nincs, csak az azt működtető áramnak lehet, attól függően, hogyan állítják elő.

Infra fűtőpanel

Az infra fűtőpanel fűtés területén az egyik új fejlesztés, ami sokak szerint sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos otthoni vagy irodai elektromos és konvekciós fűtőberendezések. Ezek általában kerámia, üveg vagy tükörpanelek, amelyek falra szerelhetők, de akár bútorba is beépíthetők. Az infrapaneleket óvatosan kell elhelyezni, hogy semmi ne akadályozza a készülék sugárzását, de a dekoráció részének is tekinthetők, ami vonzóbbá teszi őket, mint a többi fűtési rendszer.

Az infra fűtőpanel előnyei összességében messze meghaladják a lehetséges hátrányokat, így csak ajánlani tudjuk! A tervezési fázisban természetesen érdemes konzultálni egy telepítő, hozzáértő szakemberrel!

Top