You are here
Home > Fűtés >

Elektromos fűtés: tényleg gazdaságosabb, mint a hagyományos gázfűtés?

Elektromos fűtés

Mindannyian igyekszünk megtalálni minden téren a leggazdaságosabb megoldást és nincs ez másképp a fűtés terén sem. Azok is elgondolkodnak a lehetséges alternatívákon, akik már rendelkeznek a hagyományos gázfűtéssel. Akik azonban építkezés vagy korszerűsítés előtt állnak, végképp utánajárnak, melyik lehet a legjobb megoldás számukra. Sok pletyka terjed az elektromos fűtés kapcsán, és legalább ugyanannyi kérdés is felmerül. Cikkünk célja, hogy bemutassuk az elektromos fűtési módokat, valamint, hogy tisztába tegyük a bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy megéri-e ezt a fűtési módot választani.

Elektromos fűtési módok

Több típusú elektromos fűtőrendszer is létezik ma már, melyek egytől egyig modern, korszerű termékek. Az alábbiak mindegyike prémium minőségben és korrekt áron érhető el a Kazán WebShopban.

Elektromos kazán: Ezeknek a rendszereknek az egyik előnye, hogy működésük közben nem keletkezik égéstermék, így nincs szénmonoxid kockázat sem használatuk mellett. Telepítésük és beüzemelésük pedig egyszerű.

Elektromos konvektor: Az elektromos konvektorok képesek sugárzó fűtésre. Szintén egyszerűen kezelhető a rendszer és újabb, korszerű változatai már digitális termosztáttal és beépített jelenlét érzékelővel is rendelkeznek.

Split klíma: Hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas épületgépészeti termék. Kényelmes, hiszen működése közben csendes és képes egyenletes hőeloszlást eredményezni. Emellett igen korszerű és nem utolsósorban környezetbarát rendszer.

Törölközőszárító radiátor: A legtöbb esetben a törölközőszárító radiátort a központi fűtésre csatlakoztatva használjuk, de attól függetlenül, elektromos fűtőbetét beszerelésével is használható. Illetve természetesen a kettő kombinációja is gyakori.

Megéri?

És akkor következzen a nagy kérdés: mennyire gazdaságos az elektromos fűtés? Megéri egy új lakásba ilyet szereltetni? Na és lecserélni a hagyományos gázfűtést?

Először is vegyük sorra, hogy milyen esetekben lehet a legjobb döntés az elektromos fűtés!

  1. Kisebb lakások vagy helyiségek fűtésére.
  2. Időszakos fűtés esetén (pl nyaralókban) vagy átmeneti időszakokban.
  3. Ha nincs az épületben vezetékes gázellátás, kémény vagy az műszakilag alkalmatlan.
  4. jól szigetelt, jó nyílászárókkal ellátott, alacsony hőigényű házak esetén.

Most pedig nézzük meg, megéri-e lecserélni egy már meglévő gázfűtéses rendszert!

Amennyiben már beépítésre került egy jól működő rendszer, sokkal nagyobb költséggel járna elektromos fűtési rendszerre cserélni. Emellett a fentiekkel ellenkező esetekben sem ajánlott elektromos berendezéssel fűteni. Azaz egy nem megfelelő hőszigetelésű, nagy alapterületű és belmagasságú épület felfűtésére sokkal hatékonyabb megoldást nyújt a gázfűtés.

Top