You are here
Home > Fűtés >

A FÉG gázkonvektor előnyei

FÉG konvektor

A modern lakóépületek fűtési rendszereinek sokfélesége lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő megoldást. A gázkonvektorok népszerű választásnak számítanak, különösen azok számára, akik egyszerű, hatékony és gazdaságos fűtési megoldást keresnek. Ezek közül pedig talán a legismertebbek a FÉG konvektorok, hiszen ezek az eszközök közel 100 éve fűtik a magyar háztartásokat.

Mi az a gázkonvektor és miért pont a FÉG?

A gázkonvektor egy olyan fűtőberendezés, amely földgázzal működik. Az égési folyamat során keletkező hőt közvetlenül a helyiségbe sugározza, így biztosítva a kívánt hőmérsékletet. A gázkonvektorok egyszerűek és hatékonyak, emiatt széles körben használják őket lakóépületekben és kisebb ipari létesítményekben is.

A FÉG konvektor az 1960-as években jelent meg, az először Fegyver- és Gépgyár majd a Fegyver és Gázkészülékgyár néven működő vállalat termékeként. A mára kultikussá vált fűtőtestek közel változatlan formában – persze a modern elvárásoknak és biztonsági előírásoknak megfelelő módon a mai napig elérhetők és megbízhatóságuk okán rendkívül népszerűek.

A gázkonvektor előnyei

Sokan ódzkodnak tőle, pedig a gázkonvektor számos előnyt kínál a lakástulajdonosok számára, a téli fűtési szezonban sok esetben ésszerű megoldásnak bizonyul. Miért? Mutatjuk az előnyeit!

Gazdaságosság: A gázkonvektorok egyik legnagyobb előnye a gazdaságosságuk. A földgáz olcsóbb, mint az elektromos energia, így a gázkonvektorok működtetése hosszú távon költséghatékonyabb lehet, különösen nagyobb helyiségek esetében.

Gyors felfűtés: A gázkonvektorok gyorsan képesek felmelegíteni a helyiségeket, mivel az égési folyamat során keletkező hőt közvetlenül a levegőbe juttatják. Ez különösen előnyös azokban a helyzetekben, amikor gyorsan szükség van a melegre, például egy hideg téli napon hazaérve. Illetve szintén működési elvüknek köszönhetően magas a hatékonyságuk is, a FÉG konvektor esetében nem ritka a 90%-ot meghaladó hatásfok.

Egyszerű üzemeltetés: A gázkonvektorok egyszerűen kezelhetők, mivel nincs szükség bonyolult vezérlőrendszerekre vagy karbantartási folyamatokra. A modern gázkonvektorok általában termosztáttal vannak ellátva, így könnyen beállítható a kívánt hőmérséklet.

FÉG konvektor

A gázkonvektor hátrányai

Vannak olyan helyzetek, amikor nem a konvektor a legkézenfekvőbb megoldás. Nagyobb helyiségekben például, vagy olyan új építésű lakások esetén, ahol például padló vagy mennyezetfűtést tudunk beépíteni, ott nehezen veszi fel a versenyt a gázkonvektor.

Azonban ezek a rendszerek komoly tervezést, illetve nem mellesleg igen vaskos pénztárcát kínálnak. Emellett ezeknek a rendszereknek a szervizelése sem túl egyszerű, ellentétben a gázkonvektorral, amely egyszerű felépítésének és hozzáférhetőségének köszönhetően egyszerűen karbantartható.

Mit érdemes figyelembe venni a gázkonvektor kiválasztásánál?

Az első és legfontosabb kérdés a fűtési teljesítmény. Gondoljuk át, hogy mekkora szobát szeretnénk fűteni a konvektorral, majd ehhez mérten válasszuk meg a teljesítményét, a FÉG konvektor kínálatban is többféle teljesítményszintet találunk.

Az energiahatékonyság szintén kulcsfontosságú tényező. Érdemes olyan gázkonvektort választani, amely magas hatásfokkal működik, így kevesebb gázt fogyaszt és csökkenti az üzemeltetési költségeket, ahogy már korábban is említettük a FÉG konvektor ezen a téren kiemelkedő teljesítménnyel bír.

A karbantartás jelentősége

Minden egybevetve a gáz nem játék, a gázkonvektor esetén sem feledkezhetünk meg a biztonságunkról. Alapvetően komoly veszély nem leselkedik ránk, a FÉG konvektor működése teljes mértékben biztonságos.

Azonban annak érdekében, hogy ez hosszú távon is így maradjon – akár a többi bojler, illetve kazán esetében – nem feledkezhetünk el a rendszeres karbantartásról. Legalább egyszer, a fűtési szezon előtt érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a fűtőtestet.

Természetesen ezt megtehetjük gyakrabban, például a szezon végén is, érdemes lehet beiktatni egy ellenőrzést hiszen előfordulhat, hogy a rendszeres használat alatt fárad el egy alkatrész. Ilyenkor ráadásul nincs is olyan nagy kényszer az azonnali javításra, a szakemberek is kevésbé leterheltek, ezt pedig a családi költségvetésre is pozitív értelemben hat.

Fotók forrása: Envato

Top