You are here

A tökéletes szobafestés titka az alapos előkészítő munkában rejlik

szobafestés

A lakásfelújítás egyik leggyakoribb esete a helyiségek falának festése. Általában a házilagos  kivitelezőknek a megfelelő szín kiválasztása okoz problémát Azonban mielőtt megvásárolnánk a festéket érdemes a szobafestés praktikáiról tájékozódni: vannak olyan előkészítő munkálatok, amelyeket a tökéletes eredmény eléréséhez semmi kép nem szabad megspórolni. A rossz hír az, hogy a falfelület előkészítése legalább annyi ideig – vagy tovább tart, mint maga a festés.

A szobafestés házilag is kivitelezhető, számtalan gyártó kínál takarékos, egyszerű használatú festékeket, de munkálatok megkezdése előtt érdemes a szakértők tanácsait megfogadni. A mesterek szerint a leggyakoribb hibák közé az előkészítő munkálatok figyelmen kívül hagyása szokott lenni, amelyet tájékozatlanságból, vagy sietség miatt elkövetnek.

szobafestés

A falfelület állagának felmérése

Az előkészületek kezdődjenek a falfelület állagának felmérésével. Szükség esetén a sérült, és könnyen  lejövő vakolatot távolítsuk el. A kisebb repedéseket mélyítsük ki egy éles eszköz segítségével, például egy spaklival.

Alapozás: a tartósság záloga az alapozásnál kezdődik

Érdemes az alapozásra időt, és energiát fordítani – amelyet sokan kihagynak idő és pénz spórolásból – pedig a festék is sokkal jobban tapad, és később a hengeren sem lesz régi, visszamaradó festékdarab. Mielőtt belefognánk az alapozásba portalanítsuk a felületet, és a repedéseket gletteljük be. A glettelést követően szükséges a javított falfelület finom átcsiszolása portalanítása, és az alapozással időt nyerhetünk, mivel ez a munkafázis az egész falfelület esetében megspórolható.

szobafestés

Mivel a festékpor mindenhová beszáll, és nehéz feltakarítani, gondoskodni kell a bútorok és a padló takarásáról. A gondos takarás azért is fontos, mivel az alapozók állaga jóval hígabb, mint a festék, ezért könnyen csöpög. A takaró fóliák különböző méretben kaphatók, érdemes olyat választani, amelynek egyik vége öntapadós ragasztó szalaggal van ellátva. Igaz, hogy drágább, de sokkal könnyebb vele dolgozni. A takarás látszólag többletmunka, de a bútorok és a padlófelület védelme érdekében érdemes rá gondot fordítani.

Top