You are here
Home > Szabadidő >

A 10 legjobb befektetési lehetőség, amivel passzív jövedelemhez lehet jutni

passzív jövedelem

Belegondolt már abba, hogy milyen jó lenne úgy pénzhez jutni, hogy közben nem dolgozik meg aktívan érte? Ezt a pénzkereseti lehetőséget hívjuk passzív jövedelemnek, és az elmúlt néhány évben egyre népszerűbb kezd lenni az internetes befektetők körében is. Warren Buffett híres idézete szerint ha az ember nem keres alvás közben is pénzt, akkor élete végéig dolgozni fog. És kinek hinnénk, ha nem a világ egyik leggazdagabb emberének? Ráadásul ma már rengeteg passzív bevételszerzési lehetőség létezik, így ön is biztosan találhat olyat, ami megfelel az igényeinek. Az ekképpen realizált bevételeket pedig tovább forgathatja, például akár egy magyar kaszinó online felületén, ha próbára tenné szerencséjét.

Tegyük fel például, hogy ön kriptovalutás befektetéssel tett szert nagyobb pénzösszegre, és kipróbálná, milyen az internetes szerencsejáték. Ma már rengeteg kriptovalutás online kaszinó is létezik, így a megvásárolt kriptovalutát pillanatok alatt átutalhatja kaszinós egyenlegére, és több ezer játék közül válogathat, amelyekkel tovább növelheti az összeget. A legjobb kriptokaszinókban online nyerőgépek, élő és asztali játékok széles kínálatában találhatja meg következő kedvencét.

Természetesen a fent említett online szerencsejátékot kihagyhatja, elég az is, ha a befektetésre összpontosít. Fontos megemlíteni azonban, hogy minél kockázatosabb egy befektetés, általában annál nagyobb passzív jövedelmet lehet belőle elérni, de így persze a bukás esélye is nagyobb. Az alábbiakban a 10 legjobb befektetési lehetőséget gyűjtöttük csokorba, amelyekkel 2022-ben a legkönnyebben lehet passzív jövedelemhez jutni.

Webshop alapítása

A webshop 2022-ben az egyik legkönnyebben automatizálható vállalkozás, így gyakran szerepel a legjobb online vállalkozásötletek között. Mielőtt azonban elindítaná saját webáruházát, mindenképpen nézzen utána a piaci igényeknek és készítsen üzleti tervet, hiszen csak így lehet jövedelmező vállalkozást alapítani. Webshop létrehozására többféle lehetőség is létezik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai:

  1. Felvehet embereket maga helyett, akik a raktározással, logisztikával, csomagolással és szállítással kapcsolatos teendőket intézik, hogy valóban passzív jövedelemre tegyen szert.
  2. Szerződést köthet egy fulfillment-céggel, akik a fent említett dolgokat Ön helyett csinálják, ami még jobban megkönnyíti a webáruház működtetését.
  3. Vagy dönthet úgy, hogy dropshipping-webáruházat alapít. Ez az egyik legnépszerűbb online kereskedelmi modell, hiszen ebben az esetben maga az üzlet nem tartja raktáron az értékesített termékeket, hanem kvázi közvetítőként funkcionál a gyártó és a vásárlók között. Ha dropshipping-webáruház indítását tervezi, érdemes elkezdeni használni valamelyik pénzkezelő alkalmazást, hogy a pénzügyek intézése még könnyebben menjen.

Ingatlanvásárlás

Az ingatlanvásárlás már régóta az egyik legnépszerűbb befektetés volt, és ez valószínűleg a közeljövőben sem fog változni. Ingatlanokra az embereknek mindig is szüksége volt, így ez az egyik legértékállóbb befektetés a listánkon szereplő jövedelemforrások közül. Az ingatlanok értéke Magyarországon már régóta felszálló ágon van, így ezzel a lehetőséggel szinte lehetetlen mellélőni. A megvásárolt ingatlanba akár be is költözhet, de ki is adhatja, így havonta fix passzív jövedelemhez fog jutni.

Nemcsak az ingatlanvásárlásra, de a többi befektetési lehetőségre is igaz, hogy csak olyan dologba vágjon bele, amit valóban ismer. Ha nincs tisztában az ingatlanokkal, könnyedén pórul járhat, így ha nem ismeri az ingatlanok világát, inkább végezzen el egy gyorstalpalót vagy keressen másik befektetési módot.

Online kaszinók, internetes nyerőgépek

Bár az internetes szerencsejáték hagyományosan nem tartozik a passzív bevételszerzési források közé, mi mégis feltettük a listánkra, hiszen így játszva juthat akár nagyobb pénzösszegekhez is. 2021-ben az online kaszinók generálta éves forgalom már átlépte az 50 milliárd dollárt, és Magyarországon is egyre többen próbálnak szerencsét valamelyik online kaszinóban.

Az online kaszinók kínálatában általában három fő kategóriával találkozhatnak a felhasználók: nyerőgépekkel, élő és asztali játékokkal. Az online nyerőgépek a hagyományos kaszinókból ismert játékok virtuális változatát takarják, az élő és asztali kaszinó pedig elsősorban a kártyajátékok és rulett szerelmeseinek lehet megfelelő választás. Ha pedig inkább egy hagyományos kaszinóban próbálná ki magát, természetesen erre is rengeteg lehetőség van, ám fontos utazás előtt egy-két dolgot figyelembe venni.

Fontos megemlíteni, hogy mint minden szerencsejáték, úgy az internetes kaszinózás is a szerencsén alapszik, így semmi garancia nincs arra, hogy pluszos egyenleggel fogunk távozni az adott kaszinó honlapjáról. Ha inkább valami kevésbé kockázatos befektetésre vágyik, olvasson tovább, garantáltan fog találni ilyet is a listánkon.

Pénzügyi befektetések

A pénzügyi befektetések az egyik legnépszerűbb passzív jövedelemszerzési formának számítanak 2022-ben is. Pénzügyi befektetés lehet például kockázati tőkebefektetés, vagy akár részvények, kötvények vagy kriptovaluta vásárlása. Míg a kockázati befektetés elképesztően rizikósnak számít, a részvények, kötvények árfolyama kevesebbet ugrál, így az óvatosabb befektetők számára ideális lehet. Az arany arról híres például, hogy rendkívül jól tartja az értékét, így valószínűleg nem fog csődbe menni, ha ezt a befektetést választja.

Az utóbbi években egyre többen fektetnek valamilyen kriptovalutába is, például bitcoinba, cardanóba vagy litecoinba. A kriptovalutákról azonban fontos tudni, hogy elképesztő mértékű volatilitással rendelkeznek (azaz az értékük akár egy napon belül is sokat változhat), így ha fontos önnek a kiszámíthatóság, ezt a befektetést nem tudjuk jó szívvel ajánlani.

penzugyi befektetes

Online tanfolyam indítása

Az e-oktatás az egyik legdinamikusabb növekvő online iparágnak számít, így nem csoda, hogy egyre többen próbálnak belevágni ebbe a befektetésbe. Az egyetemek presztízse folyamatosan csökken, és egyre többen döntenek valamilyen online tanfolyam mellett, hogy könnyebben elhelyezkedhessenek a munkaerőpiacon. Gondoljunk csak a programozásra vagy a webfejlesztésre. Magyarországon számos olyan weboldalt találhatunk, ahol programozást tanulhatunk, és a tanfolyam elvégzését követően – ha minden jól megy – rendkívül könnyen találhat állást magának az ember.

Az e-oktatás nagy előnye, hogy a tanterv vagy a leckék bármikor frissíthetőek és elérhetők. Ráadásul a bürokrácia is kevésbé van jelen, mint egy egyetemen vagy egy főiskolán, így sokan szívesebben választják ezt az oktatási módot. Nem is beszélve arról, hogy az online tanfolyamok általában gyakorlatiasabb, az életben jobban hasznosítható tudást biztosítanak a diákoknak. Persze ahhoz, hogy online tanfolyamot indítsunk, fontos, hogy valamilyen háttértudással rendelkezzünk az adott területen, hiszen csak így lehetünk hitelesek és nyújthatunk hasznos információkat a beiratkozó tanulóknak.

YouTube-videók készítése

Manapság már Magyarországon is egyre többen indítanak YouTube-csatornát, hogy így tegyenek szert passzív jövedelemre. Hogy hogyan lesz a YouTube-videókból pénz? A válasz egyszerű: a reklámokból befolyt összegekből. A videók mellett akár szponzorált tartalmat is megjeleníthet csatornáján, ha már sok feliratkozóval rendelkezik, ami további bevételi forrást jelenthet.

Videókat pedig szinte bármiről lehet készíteni. Indíthat YouTube-csatornát saját életéről, készíthet oktatóvideókat, kicsomagolós tartalmakat vagy összehasonlíthat különböző termékeket. Emellett rendkívül népszerűek a különböző gasztronómiai csatornák, de a videós filmkritikákat is rengeteg felhasználó követi. A YouTube-on bemutatott tartalomnak gyakorlatilag csak a képzelete szabhat határt, de fontos, hogy olyan témát válasszon, amelyet jól ismer, hogy minél több felhasználó iratkozzon fel csatornájára.

Blogolás

Ha hasznos tudással rendelkezik egy adott területen, a blogolás is kiváló passzív bevételi forrás lehet. Egy blogon megoszthatja a világgal tudását és tapasztalatait, és követőtábora jó esetben folyamatosan növekedni fog a bevételekkel együtt. Természetesen nem kell szakértőnek lennie az adott témában, sokan a tanulás folyamatára kíváncsiak, így ezzel is meggyőzhet másokat, hogy olvassák blogját.

Ha sikerül felépítenie egy hűséges követőtábort, már számos jövedelemszerzési lehetőség fog rendelkezésére állni. Írhat például szponzorált cikkeket, e-könyveket, online tanfolyamokat, de a reklámok a blogok esetében is sok pénzt hozhatnak. A blogolás egyik legnagyobb előnye, hogy viszonylag alacsony költségek mellett, akár évi 5000 forintból létrehozhat egy színvonalas oldalt. Bár egy blog indítása a kezdetben viszonylag nagy erőfeszítést igényel, ha egyszerűen fogalmaz és érdekfeszítő tartalmakat gyárt, ez a befektetés hamar megtérülhet.

Kölcsön

Kölcsön alatt természetesen nem arra gondolunk, hogy barátainak és ismerőseinek adjon pénzt illegálisan és ezután szedje a kamatokat. Ezt hivatalosan ugyanis csak bankok és pénzintézetek csinálhatják. Kölcsön alatt egyrészt a saját tartozások kifizetését értjük. A kölcsönökhöz ugyanis kamatok tartoznak, melyek folyamatosan viszik a pénzt, így csökkentve azt a pénzösszeget, ami önnél marad. Ha viszont kifizeti a tartozását, ezek a kamatok megszűnnek, így sokkal több pénz maradhat a saját zsebében.

A kölcsön másik változata, hogy ön befekteti a rendelkezésére álló pénzét, és kamatot szed, miközben azt más használja. Ezt megteheti állampapírral, banki betéttel vagy egyéb törvényszerű módokon is.

Stockfotók készítése

A stockfotók azok a képek, amelyek a különböző internetes portálokon található cikkekben jelennek meg. Rengeteg fényképész azzal keresi a kenyerét, hogy az általa készített fotókat valamelyik stockfotós weboldalnak értékesíti, így passzív jövedelemre téve szert. Ilyen weboldalak például az Adobe Stock, a Shutterstock vagy az Alamy.

Ha ön például professzionális fényképészként dolgozik, ez a befektetés hamar megtérülhet. A fent említett oldalak ugyanis több millió képet értékesítenek, és rengeteg netes portál vásárolja meg ezeket, hogy így színvonalasabb tartalmat nyújthasson olvasóinak. Minden egyes alkalommal, amikor valaki megveszi a fotóit, ön jogdíjban részesül. Bár az interneten ma már rengeteg ingyenes stockfotó is elérhető, rengetegen még mindig a fizetős képeket részesítik előnyben.

villamos

Garázs vagy föld bérbeadása

Ha van egy olyan garázsa, amit nem használ, érdemes lehet azt bérbe adni, hogy inkább passzív jövedelmet termeljen önnek. A nagyvárosokban manapság egyre több az autó, ám parkolóhelyből egyre kevesebb van, és sokan nem is szívesen tartják az utcán féltve őrzött gépjárművüket. Ennek köszönhetően egyre többen bérelnek garázst, főleg olyan helyeken, ahol a parkolóhelyek hiánya problémát okoz. Egy garázs ráadásul könnyebben bérbeadható és kevesebb figyelmet is igényel, mint például egy lakás.

Ha garázzsal nem is rendelkezik, de van egy kihasználatlan földje, úgy is plusz jövedelemre tehet szert. Viszonylag nagy passzív jövedelem érhető el, ha bérbe adja egy termesztőnek a területet, és havonta beszedi az ezért járó pénzeket. A földek után ráadásul állami támogatás is igényelhető, így ha nem is adja bérbe a területet, érdemes ezeknek a támogatási formáknak utánajárni.

A lényeg

A passzív jövedelem kétségkívül nagyon jól hangzik, hiszen az ember így akár hivatalos munkája mellett is termelhet bevételeket. Ám fontos megemlíteni, hogy a legtöbb passzív bevételi forrás nem teljesen passzív, és a kezdetben viszonylag nagy odafigyelést és szakértelmet igényelhet. Akár egy blogot vagy vlogot készül elindítani, akár ingatlanokba vagy részvényekbe fektet, készüljön fel arra, hogy eleinte sokat kell majd foglalkozni az adott tevékenységgel. A fent említett befektetési lehetőségek mindegyikére igaz az is, hogy felkészületlenül nem érdemes belevágni. Ha például nem ért a részvényekhez vagy ingatlanokhoz, először mindenképpen konzultáljon egy szakértővel, aki segít eligazodni a befektetések bonyolult világában.

Top