You are here
Home > Ingatlan >

Örök dilemma: Meddig várjuk az ingatlanvásárlással?

ingatlan adásvételi szerződés

Tény, hogy az ingatlan árak ország szerte folyamatosan emelkednek. Ugyanakkor az is közismert, hogy a szakértők Budapesten legalább 10 százalékos mértékű csökkenésre számítottak, viszont a helyzet az, hogy a prognózisok szerint további 3-5 százalékos áremelkedéssel kell szembe néznünk. Az új építésű lakásoknál a négyzetméter ár pedig akár átlépheti a lélektani határként kijelentett egy millió forintos négyzetméter árat.

Egyre többen vásárolnak befektetési céllal is, különösen a fővárosban, de országosan is a frekventált teleüléseken. A valóságban az ingatlan eladók egyúttal vásárlóként is jelen vannak a piacon. Hiszen inkább az az élethelyzet a jellemzőbb, hogy nem az örökségként hozzájutott lakás értékét szeretnék fialtatni, hanem általában kisebbet, vagy nagyobbat, esetleg minőségben újat szeretnénk máshol vásárolni. Kérdés, hogy meddig érdemes várni a kedvezőbb csere lehetőségekre?

A megfelelő ingatlan megtalálása, de még az eladása az esetek túlnyomó többségében nem történik meg ripsz-ropsz: hatalmas türelmet és energiát igényel. Gyakran hosszú hónapok telhetnek el, mire az ingatlan adásvételi szerződés megkötésre kerül. Addig rengeteg utánajáráson, újratervezésen eshetünk túl.

ingatlan adásvételi szerződés

Általánosságban, ha valaki új ingatlan vásárlás mellett dönt, akkor elsőként a piacon tájékozódik az aktuális kínálatról, keresi a kedvező ár-érték arányú lehetőségeket. Az a leggyakoribb, hogy az új lakás vételárát a jelenlegi ingatlan eladásával- esetleges plusz banki hitellel fedezik.

Esetleg ki is néz pár potenciális szóba jöhető lehetőséget, majd meghirdeti eladásra a meglévő ingatlanát. Az ingatlanosok tapasztalata szerint nem érdemes hosszabb időtávon a lakásárak csökkenésére várni, kevesen vannak, akik azt mondhatják el magukról, hogy magas áron adtak el, és évek múltán hasonló módon jól jártak az új otthon megvásárlásakor.

Top