You are here
Home > Vásárlás >

Ezt a három dolgot érdemes tudnod a faktorálásról

faktorálás

Vállalkozóként számos pénzügyi megoldásban gondolkozhatunk, ha pénzre van szükségünk. A leggyakrabban a hitelhez lyukadunk ki, mint megoldás, azonban a faktorálás ennek egy kiváló alternatívája lehet. Cikkünkből megismerheted mit is adhat cégednek a faktoring.

2023 gazdasági szempontból nagy kihívások elé állítja a cégeket, most nagyon nehezen tudunk olcsón hitelhez vagy bármilyen plusz forráshoz jutni: a folyamatosan változó gazdasági környezet és infláció egekbe emelte a BUBORT és így a vállalkozói finanszírozások kamatjait. Érdemes tehát fenntarthatóbb megoldásokban gondolkozni, ha gyorsan van szükségünk pénzre. Erre lehet tökéletes a faktorálás, mert igénybe vehetjük akár átmenetileg is, nem kell elköteleződni évekre. A faktoring a pénzügyi szektor egyik legrégebbi megoldása és évről-évre egyre népszerűbb ismét! 

A faktoringgal saját pénzünkhöz jutunk, hamarabb 

A faktoring kiemelt előnye a vállalkozói hitellel szemben, hogy saját pénzünket kapjuk meg hamarabb, mint a fizetési határidő. Amennyiben faktorálásra adjuk be számlánkat, a következőre számíthatunk: 

  1. A faktoring cég kifizeti 24 órán belül a számla összegének jellemzően 90%-át 
  2. Majd, ha a megrendelőnk kifizette a faktoring cég felé a számla ellenértékét, akkor a fennmaradó 10% is elszámolásra kerül és a fennmaradó összeget is megkapjuk  
  3. A faktorálás díja pedig egyszerűen levonásra kerül az utalandó összegből 

Mindössze három lépés, de vállalkozásod a következő három kiemelt előnyhöz jut: 

  • A faktoringnál egy keretszerződés kerül megkötésre:  ezt követően pedig a vállalkozás igényei szerint módosíthatóak a keretek, bevonhatóak új vevők, így mindig az aktuálisan szükséges forrás áll rendelkezésünkre.  Ezzel elkerülhető, hogy a szükségesnél nagyobb hitelt vegyél fel. 
  • Kiszámítható költségeid lesznek: A faktoring esetén kiszámítható költségekre számíthatsz, ennek hála mindig pontosan tudod majd, hogy mennyibe kerül számodra a szolgáltatás. 
  • Magabiztosan elfogadhatod a hosszú fizetési határidőket: Minden megrendelő szeretne minél később fizetni, ezért a szerződések során törekednek arra, hogy hosszú fizetési határidőt rögzítsenek. A faktoring segítségével bátran elfogadhatod ezt a feltételt, mert vállalkozásod már a számlakiállítás napján megkaphatja pénzét! 

 

Top