You are here
Home > Hírek >

Folytatódhat a növekedés az építőiparban

Folytatódhat az építőiparban a növekedés, bár ezt több tényező – közöttük a munkaerőhiány és a kedvezményes áfa körüli bizonytalanság – akadályozhatja a nyilatkozó szakértők szerint, akik a KSH legfrissebb adatait kommentálták.

Tavaly novemberben az építőipari termelés 30,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése novemberben 1,4 százalékkal csökkent.
Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene november végén 110,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist.

építőipar beruházások

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője szerint egyre több olyan tényező van, amelyek visszafoghatják a további növekedést. Felhívta a figyelmet: az uniós fejlesztések súlyát jelzi, hogy novemberben az újonnan megkötött szerződések állománya az egyéb építményeknél jelentősen emelkedett, ezek a megrendelések pedig elsősorban út- és vasútfejlesztésekre szóltak. Az épületek építésénél az új szerződések állománya viszont csökkent, ez arra utal, hogy a fejlesztők igyekeznek befejezni a megkezdett építkezéseket.

Németh Dávid úgy látja, a következő időszakban folytatódhat az ágazatban a növekedés, az ezt akadályozó tényezők között említette ugyanakkor a munkaerőhiányt, illetve az ebből adódó drágulást, valamint a kedvezményes lakásépítési áfával kapcsolatos bizonytalanságot. Hozzátette: ha a kedvezményt nem hosszabbítják meg, a jövőben visszaeshet a lakásépítési kedv.

A Takarékbank 2017 egészére 28 százalék körüli növekedést vár az építőipar teljesítményében, így a szektor érdemben hozzájárulhatott a GDP tavalyi növekedéséhez a bank elemzője szerint. Horváth András kifejtette: idén átlagosan 18 százalékos építőipari növekedésre számítanak. A növekedéshez mind a magán, mind a kormányzati szektor beruházásai kiegyenlítetten hozzájárulnak.

A szakértő szintén úgy látja, hogy a szakemberhiány érdemi kockázatot jelenthet, ám ez szerinte elsősorban a béremelési versenyben kevésbé részt venni képes mikrovállalkozásokat érinti. Hozzátette: már 317 ezren dolgoznak a szektorban, ami továbbra is elmarad ugyan a válság előtti 330 ezres létszámtól, de a gépesítés foka jóval magasabb az építőiparban, mint tíz éve, így nem is feltétlenül lesz szükség elérni a régi létszámot.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kiemelte, a tavaly november végi rendelésállományból arra lehet következtetni, hogy 2018-ban is kétszámjegyű lehet az építőipari termelés bővülése. A szervezet 12 százalék körüli növekedést vár idén, és 2019-ben is bővülést várnak.

építőipar új lakások

Az építőipar növekedése az ÉVOSZ prognózisát igazolja, a szövetség a tavalyi év egészére 30 százalékkal nagyobb teljesítményt vár az előző évihez képest. Hangsúlyozta, az építőipar még mindig hónapról hónapra növelni tudja a teljesítményét, 2017 egészére 2400 milliárd forint termelési értéket várnak, ami 32 százalékos bővülés a 2016. évihez képest.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kifejtette: a tavalyi nagyon jelentős növekedésben szerepe volt egyrészt a 2016-os alacsony bázisnak, de lökést adott az ágazatnak az uniós forrásokon alapuló fejlesztések mellett a lakásépítések felfutása is. Hozzátette, hogy a 2018-as év a lakásépítések terén még jobb lehet, mert idén legalább 20-25 ezer lakás épülhet.

A szakértő ugyanakkor szintén felhívta a figyelmet arra, hogy az építőipar kilátásait meghatározó rendelésállomány árnyaltabb képet mutat. Az ágazat hó végi rendelésállománya kedvező a jövőre nézve, az épületek építésénél azonban a novemberben megkötött új szerződések volumene csökkent. Ez azt vetíti előre, hogy 2020 körüli átadással már kevesebben terveznek lakásépítési beruházásokat, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a jelenlegi szabályok szerint csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa – mutatott rá Balogh László.
Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. vezérigazgatója kommentárjában is azt hangsúlyozta, az új lakásépítési engedélyek száma hamarosan akár csökkenhet is az 5 százalékos áfakulcs jövőjével kapcsolatos bizonytalanság miatt. A szakember szerint ez a bizonytalanság arra ösztönözheti az iparág szereplőit, hogy megfeszített tempóban végezzék a kivitelezési munkálatokat, hogy a lakásokat még 2019. december 31-e előtt át tudják adni. Ez a felfokozott tempó hozzájárul a költségek és az árak emelkedéséhez, mert tovább csökkenti az amúgy is szűkös építőipari termelői kapacitásokat és tovább növeli a munkaerőhiányt az ágazatban – fogalmazott.
Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője kifejtette, rövid távon továbbra is kedvező helyzetben van az építőipari vállalkozások túlnyomó többsége, a cégek zöme gyakorlatilag verseny nélkül juthat magas áron elvállalható megrendeléshez. A szakértő ugyanakkor figyelmeztet: két-hároméves távlatban, főleg a kedvezményes áfa megszűnése és az uniós forrásokból finanszírozott állami beruházások befejeződése után azonban teljesen bizonytalan a cégek helyzete.

Top