You are here
Home > Hőszivattyú >

A hőszivattyú előnyei

hőszivattyú előnyei

Az energiafelhasználásnál az egyik legnagyobb tételt a háztartások esetében a fűtés, a hűtés és a használati melegvíz előállítása jelenti, ez kb. 77%-ot tesz ki!

A legnagyobb energia-megtakarítást az energiatermelés és energiafelhasználás észszerűsítésével, az építmények hőveszteségének csökkentésével, valamint a fűtőberendezések optimális, európai értékrend alapján történő kiválasztásával és üzemeltetésével érhetjük el.

Érdemes tehát figyelmet fordítanunk fűtési berendezésünkre, annak energia forrására, hogy kellően hatékony és takarékos legyen.

Az energia megtakarításnak és a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének leghatékonyabb műszaki eszköze napjainkban, a hőszivattyú.

A hőszivattyúk megbízhatóak, kényelmesek és környezetkímélőek, mivel velük a környezetünkben lévő megújuló energiahordozók (a nap, a szél és a víz) gazdaságosan hasznosíthatók, ezáltal a hőszivattyús rendszerek környezetvédelmi és energiagazdálkodási szempontból kedvező hatásúak.

A hőszivattyú előnyei

  • Egész évben képes közvetett módon kiaknázni a nap energiáját, nem függ a pillanatnyi napsugárzás erősségétől, mivel a környezetben eltárolt energiát hasznosítja.
  • Segítségével alacsony hőmérsékletszintű hőforrásokból is kinyerhető hő, illetve hulladékhőt hasznosíthatunk.
  • Amennyiben a fűtést teljes egészében a hőszivattyú végzi (monovalens rendszer), nincs szükség kéményre, a helyszínen nincs károsanyag kibocsájtás.

A hőszivattyús rendszerek célja hogy egy lakás fűtését vagy melegvízellátását biztosítsák úgy, hogy a környezetben található hőt “beszivattyúzzák” a lakásba. Ennek előnye, például az elektromos vízmelegítéssel, fűtéssel szemben az, hogy egy egységnyi elektromos energia felhasználásával akár négy egységnyi hőenergiát is képesek előállítani.

Nem mellékes szempont, hogy mind a “beszivattyúzandó” hőenergia, mind a befektetett elektromos energia származhat megújuló energiaforrásokból, ami jelentősen csökkentheti a környezet terhelését.

Mindenütt van alkalmas környezeti hőforrás, amelyet csak hőszivattyúval lehet energetikailag kedvezően hasznosítani, és a hőhordozóját sem kell megvásárolni!

A hőszivattyú működési elvét a következőképpen lehet egyszerűen megfogalmazni: valamilyen hőforrás (kőzet, föld, víz vagy levegő) energiáját a hőszivattyúhoz el kell juttatni és egy munkaközeg segítségével a hő leadását és felvételét biztosítani kell. A hőszivattyúban a munkaközeg nyomás alatt van, és annak hőmérsékletét megemeli.

A hőszivattyú a hőjét átadja a fűtési rendszernek és/vagy a melegvíz készítési rendszernek. A hő szállításához folyamatosan elektromos energiát kell a rendszerbe táplálni.

A rendszer hatékonyságát az ún. munkaszámmal (COP=Coefficient of performance) jellemezhetjük, ami azt mutatja, hogy a hőszivattyú által leadott hasznos hőteljesítmény hányszorosa a működtetéshez felhasznált hajtási teljesítménynek.

Top