You are here
Home > Magazin >

Kriptó befektetési stratégiák

A kriptovalutákról rengeteget lehetett hallani a 2021-es és 2022-es években, azonban azóta sokan elfeledték ezeket. Pedig a kriptovaluta szektor ma is jelentős befektetési lehetőségeket tartogat. Online egyre több helyen találkozhatsz kriptovalutákkal, a vásárlásaid során vagy különféle szolgáltatások igénybevétele során, de akár olyan online szerencsejáték oldalakon is, mint például a https://verdecasino.com/hu kaszinó oldal. Sokak szerint a kriptovaluták lesznek a jövő fizetési eszközei, mások azonban ennél árnyaltabban látják a képet. Nem kell azonban totális pénzügyi forradalomnak lejátszódnia ahhoz, hogy a kriptovaluták jó befektetésnek bizonyuljanak.

A bitcoin, a legnagyobb kriptovaluta mostanra egyfajta digitális aranytartalékká vált, annak ellenére, hogy egyre kevésbé valószínű, hogy beváltja az eredetileg hozzá fűzött világmegváltó reményeket. Más érmék értéke, például az ETH és egyéb altcoinok értéke pedig többek között azért is nőtt, mert a mögöttük álló blokklánc kínálta szolgáltatások iránt egyre nagyobb a kereslet. Olvass tovább és tudd meg, hogy miként tudsz befektetni különféle kriptovalutákba.

Rövid Távú Árfolyamspekuláció

Mivel rövid távú kereskedéssel, azaz tradinggel lehet a legmagasabb haszonra szert tenni, így a legtöbben ezzel próbálkoznak először. A probléma az, hogy mindenki csak a sikertörténeteket hallja, vagy akarja hallani. Történeteket emberekről, akik egyetlen év alatt megtízszerezték a vagyonukat, sőt, átlagemberekből váltak milliomosokká néhány év leforgása alatt. Ez azonban csak az összkép egy kicsiny szelete. A legtöbb trader hosszú távon veszít és még az ügyes kriptovaluta kereskedők teljesítménye is nagyon hullámzó. Ezt a fajta befektetési formát csak nagyon kevés ember bírja idegekkel. Ettől függetlenül persze megpróbálhatod, azonban ez nem egy szabadidős tevékenység. Ahhoz, hogy egyáltalán esélyed legyen haszonra szert tenni rövid távú kriptovaluta kereskedéssel, rengeteg információt kell elfogyasztanod és rengeteg elemzést kell elkészítened, ami az időd jelentős részét igénybe fogja venni. Akármennyire is csábítóak a sikertörténetek, az emberek többsége számára a rövid távú spekuláció egyszerűen nem megfelelő opció.

Hosszú Távú Befektetések

Az átlagos befektető számára a legtöbb esetben a hosszú távú befektetések bizonyulnak a legjobb választásnak. Ha nem vagy profi, akkor nem biztos, hogy a jó pillanatban akarsz majd venni vagy eladni és az sem biztos, hogy el tudod dönteni, hogy mikor érdemes kiülni egy veszteséget és mikor kell bedobni a törölközőt. Nagyon egyszerűen el tudod kerülni ezeket a dilemmákat. Egyszerűen vásárolj egy olyan tokenből, amelyben hosszú távú potenciált látsz és határozd el, hogy bármi is történjen majd csak 3-5 éven belül adod el.

Sok befektető sajnálja utólag, hogy nem ezt a stratégiát választotta. Biztos te is hallottál olyanokról, akik 10 dollár mellett szálltak be, majd 100 dollár mellett szálltak ki a bitcoinból, ami akkor remek üzletnek tűnt, de ma már azért nem annyira nevezhető annak. Hosszú távra mindenképpen csak hosszas gondolkodás és elemzés után vegyél érméket, hiszen a különféle random altcoinok nem biztos, hogy egyáltalán létezni fognak évek múlva is. Inkább válaszd a már régóta domináns tokeneket, mint például a BTC és az ETH.

Kriptó Staking

A kriptó staking azt jelenti, hogy a passzívan tartott érméidet hitelek formájában kiszervezed másoknak, ezért cserébe pedig kamatbevételre teszel szert. Ezt persze nem kell neked megszervezned, számos szolgáltató és platform létezik, amely automatikusan kiosztja az ott tartott érméidet hitelek formájában és beszedi számodra a kamatokból származó jövedelmet. Ehhez sok esetben az érmék lekötése sem szükséges, tehát ha úgy kívánod, bármikor hozzáférhetsz a tokenjeidhez. Ha hosszú távon fektetnél be egy érmébe, akkor mindenképp érdemes olyan érmét választanod, amelyet közben stakelni is tudsz, hiszen úgy az értéknövekedésen felül is további jelentős kamatjövedelemre tehetsz szert.

Mindenképp meg kell azonban említeni, hogy a kriptó staking körében évek óta jelen vannak a csalások. Ha nem vagy profi befektető, akkor érdemes csak nagy piaci kapitalizációval rendelkező, ismert érmék stakelésében gondolkoznod. A stakeléssel reálisan elérhető éves hozam 5 és 15 százalék között mozog. Azok az érmék, amelyek ennél jelentősebb magasabb hozamot, például 20-25 százaléknál is magasabb hozamot ígérnek, gyanúsak lehetnek. Ilyen extrém magas hozamok semmiképpen nem tarthatóak fent hosszú távon. A gyanúsan magas staking hozamot ígérő altcoinok jelentős része Ponzi csalásnak bizonyult az utóbbi években.

Kriptovaluta Bányászat

A kriptovaluta bányászat szintén jövedelmező megoldás lehet, azonban több technikai tudás szükséges hozzá, mint más kriptovaluta befektetésekhez. Először is ki kell választanod azokat a tokeneket, amelyeket bányászni szeretnél, mivel különböző tokenek bányászatához különböző hardverekre lehet szükség. Ha az érdekel, hogy mely tokeneket éri meg a legjobban bányászni, akkor erről mindig rengeteg aktuális infót találhatsz különféle internetes fórumokon. A legtöbb kriptovalutát GPU-val vagy ASIC hardverekkel bányászhatod, egyes tokenek bányászatához azonban HDD vagy SSD lehet szükséges.

Ha GPU-val, vagyis a számítógéped videókártyájával bányászol, akkor az nem olyan hatékony, így kisebb bevételre számíthatsz. Cserébe nincs szükség új eszközt vásárolnod, így gyakorlatilag azonnal elkezdhetsz bányászni, amikor épp nem használod a gépet. Érdemes azonban azt is észben tartanod, hogy a bányászat sok energiát fog fogyasztani és a videókártyád várató élettartalmát is rövidíti. A leghatékonyabban akkor tudsz bányászni, ha vásárolsz egy ASIC riget. Ezek olyan különleges hardverek, amelyek kifejezetten kriptovaluta bányászathoz készültek, így másra nem is használhatóak. A sebességüket és az energiahatékonyságukat semmi nem tudja felülmúlni, így ezek használatával jelentős bevételre tehetsz szert, azonban egy profi ASIC bányász rig akár több millió forintba is kerülhet.

Top