Kályhacsempe a legkedvezőbb áron!

Az általam ajánlott kályhacsempéket itt tudod megnézni

Nádasdi kályhacsempe bézs Nádasdi kályhacsempe tulipánnal Nádasdi kályhacsempe vörösbarna

A Nádasd Kerámia kályhacsempe kínálatát találod itt. Minőség, megbízhatóság és tartósság van a zászlajukra írva, az ország egyik legjobb ár-érték arányú kályhacsempéje. Ha új cserépkályha építését tervezed, ezeket a csempéket feltétlenül látnod kell!


Az energiamegtakarításról

A lakás úgynevezett hulladékhőjének hasznosítása:

Minden lakásban keletkezik olyan energia, amelyet igazán nem használunk semmire, "kidobjuk", mint a hulladékot, pedig nem kevés jelentőségük volna pl. a lakásunk fűtésszámlájának csökkentésében. Olyan hulladék ez, ami túl értékes ahhoz, hogy ne foglalkozzunk vele, pedig annyira hétköznapiak, hogy igazán észre sem vesszük, hogy mennyi energia megy így veszendőbe.

Ilyen, újrahasznosítható hulladékenergiák például a mosógép vagy a mosogatógép által a lefolyóba engedett meleg víz, illetve a fürdéskor, mosakodáskor, mosogatáskor vagy takarításkor a lefolyóba engedett meleg vagy éppen forró víz is.

Léteznek alternatív megoldások ezeknek a hulladék-hőenergiáknak az utólagos hasznosítására úgy, hogy egy hőcserélő segítségével a használati melegvízet, vagy a központi fűtés bejövő vezetékében levő vizet melegítik elő vele. Ezáltal a fűtőberendezésnek kevesebb energiára lesz szüksége akár a használati melegvíz-, akár a központi fűtés vizének felmelegítéséhez, hiszen egy előmelegített "alapanyagot" kap, aminek a hőmérsékletét már nem kell olyan mértékben emelni, mintha az jéghideg vezetékes víz lett volna.

Ugyanígy hasznosítható ez a hulladékhő egy mesterséges szellőzéssel ellátott épületben a bejövő levegő előmelegítésére, ami szintén energiát takarít meg.

Hasonló megoldás a tüzelő- fűtőberendezések kiáramló égéstermékeinek utóhasznosítása, mit például egy kémnyben elhelyezett hőcserélő - ami a fent említett módon akár a friss levegő, akár a használati melegvíz, illetve a fűtésrendszerben keringettt víz előmelegítését szolgálhatja.

Nem csekély gázszámlát lehet megtakarítani jól méretezett szilárdtüzelésű berendezéssel is, de álljon itt még néhány tipp:

- Az épület utólagos hőszigetelése: minimum 5 cm-es, de inkább vastagabb hőszigetelőlapokkal "becsomagolt" lakásban akár 40-50% fűtésienergia-költség takarítható meg.

- a födém (padlás) megfelelő szigetelésével szintén sok szökésben levő hőenergia tartóztatható le

- hőszigetelt nyílászárókkal is küzdhetünk az energia pazarlása ellen.


A Somogy Online írta 2008 szeptember 16-án:


2008 szeptember 16.-án, kedden kora délután felrobbant egy - valószínűleg szakszerűtlenül épített - cserépkályha Jutában, egy idős asszony otthonában. Az erről szóló cikk szerint a légnyomás a 71 éves nénit a pincébe repítette.

Felrobbant cserépkályha #1

A nappali romokban hevert, a bútorok összetörtek, az ablakok kitörtek a hirtelen légnyomástól – rettenetes pusztulást hagyott maga után a szétrobbant cserépkályha a jutai családi házban.

Nagypál Sándor tűzoltó százados szerint a cserépkályhába hőcserélő vízbetétet építettek be, és feltehetően valamilyen műszaki hiba miatt a benne lévő vízgőz felforrt és felrobbant.
A hirtelen támadt nyomás okozta detonáció a cserépkályhát egyszerűen szétrobbantotta.

Felrobbant cserépkályha #2

Az idős hölgyet a mentősök a tűzoltókkal közösen mentették ki, a pincébe repült a robbanás okozta légnyomástól. A 71 éves asszonyt súlyos sérülésekkel szállították a megyei kórház sürgősségi ambulanciájára. A jutai cserépkályha-robbanás körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják.

Olvasd el egy levélíróm tapasztalatait a vízteres cserépkályháról!


"3 évvel ezelőtt összejött egy kis pénzünk, és párommal régi álmunkat, egy cserépkályha építését határoztuk el. Persze mi is vízteres megoldáson gondolkodtunk, hiszen a radiátoros központi fűtésrendszer már ki volt építve (korábban tartályos pb-gázzal fűtöttünk, de az már a megfizethetetlen kategóriába került).


A kályhás mester vállalta a vízteres megoldást - "épített már ilyet, sőt otthon ő is ilyet használ" -, a hőcserélőt lakatos ismerőse készítette kisipari módszerrel, nyomáspróbázva. A kályha elkészült, de utólag kiderült, hogy gyakorlatilag a hőcserélő hatása nem volt beletervezve a kályhába, hiszen a kályha ugyanolyan szerkezetű volt, mintha nem lenne benne hőcserélő. A kályha "második szintjén" ugyanolyan "lassító" vízszintes járatok voltak, mint az egyszerű fatüzelésesnél.


Eleinte jól működött a rendszer, mindenütt meleg volt, "minden hőt hasznosítottunk" melegvíz formájában, a hatásfok úgymond jó volt, a kéménybe már "kifárasztott" füst jutott. Itt kezdődött a baj. A kémény elkezdett kátrányosodni. Először csak kívül folyt, később a lakásban is. Töprengtünk, hogy mi lehet a baj: hát, biztos túl hideg a kémény, ezért kívülről beszigeteltük. A kátrány továbbra is folyt be a lakásba a kémény vakolatán is átszivárogva.


A második fűtésszezon közepén már csökkent a huzat is (habár a kéményt belülről tisztítottuk), később már szinte nem is volt: a kályhaajtón ömlött ki a füst, később már a fugákon is szivárgott. Ekkor értünk el egy közeli kályhásmestert, mert a dugulás más biztos volt, de a tetőt megbontva kiderült, hogy ezt a helyzetet már nem lehet tisztító kefékkel orvosolni: újra kellett rakatni a kályhát...


Ennyi a történet, a kályhás rosszul tervezte, mi laikusok rosszul használtuk és túl későn "kapcsoltunk". Megfizettük a tanulópénzt. Az újrarakott kályhába már nem tettük vissza a hőcserélőt. Azóta forró a kályha, és rendesen fűt..."

Bacsó Zsolt szíves hozzájárulásával

Cserépkályha, kandalló, kemence építés

© Berkes-Szabó Tamás 2008-2011. Az oldal teljes tartalma Berkes-Szabó Tamás szellemi tulajdonát képezi. Engedély nélküli másolása a szerző előzetes hozzájárulása nélkül tilos! Az otthon melege - Cserépkályha, kemence, kandalló építés